Lecsapás a röplabdára

Az utóbbi években két csapata is volt Nyíregyházának az első osztályú női röplabda-bajnokságban, ám úgy tetszik, a 2011-2012-es évadban – pénzügyi okok miatt – egyikük sem szerepel. A nevezési határidő ugyan kedd éjfélkor lejárt, ám a sportági szövetségnél még kivárnak.

A Nyíregyházi Főiskola SE már korábban jelezte: biztosan nem tud részt venni az Extraliga soron következő évadában; a Női Röplabda Klub ellenben arról tájékoztatta Mezei Zoltánt, a szövetség versenybizottságának vezetőjét, hogy csak az augusztus elején megtartott közgyűlés után tudnak végleges választ adni: ekkor dől el, hogy milyen támogatáshoz jutnak hozzá.

Serbia's Milena Rasic and Maja Ognjenovic defend against Italy during their playoff match for the women's Volleyball European Championships at Spodek Sports Hall in Katowice October 1, 2009.  REUTERS/Vasily Fedosenko  (POLAND SPORT VOLLEYBALL IMAGES
Serbia's Milena Rasic and Maja Ognjenovic defend against Italy during their playoff match for the women's Volleyball European Championships at Spodek Sports Hall in Katowice October 1, 2009. REUTERS/Vasily Fedosenko (POLAND SPORT VOLLEYBALL IMAGES OF THE DAY)

Habár a nevezési határidő kedd éjfélkor lejárt, a hazai szövetség főtitkára, Földvári Péter azt mondta: ezen a héten még elfogadják a jelentkezéseket (20 ezer forintos napi késedelmi díj ellenében), hiszen a sportág érdeke, hogy minél több csapat játsszon a bajnokságban. A sportvezető hozzátette: a székesfehérvári MÁV Volán női és a Veszprém férfi együttese sem vállalta a szereplést 2011/2012-ben.

Kolozsi János, az NYFSE edzője szerint az ő helyzetük annyiban különbözik a másik városi klubétól, hogy míg a főiskolások az utóbbi esztendőkben kizárólag saját erőforrásból (főszponzor, játékosok hozzájárulása) oldották meg a nevezést, addig az NRK-t Nyíregyháza önkormányzata és a megye is támogatta. „A legnagyobb probléma az, hogy kiszállt a szponzorunk. Tárgyaltam a döntéshozókkal, és arra kértem őket: legalább négymillió forintos támogatást nyújtsanak a következő évre, ám falakba ütköztem” – említette a tréner. Hozzátette: volt egy terve, hogy a két klub játékosaiból alakuló közös csapat szerepelhessen a bajnokságban, ám a város vezetése – az eladósodásra hivatkozva – elzárkózott mindennemű támogatástól.

A főiskolások edzője szerint az egyesület éves fenntartásához szükséges négymillió forint – amely tartalmazza az utazásokat és a játékvezetők ellátásának költségét – nevetséges összeg a több milliárdos deficithez képest. „Tudom, hogy más sportágak is megsínylik a nyíregyházi szűkösséget, ám ez nem vigasztal. Szomorú vagyok, mert az itteni általános iskolákban mintegy 300 fiatal röplabdázik: bennük láttam a jövő főiskolás játékosait. Így viszont temethetjük a nyíregyházi röplabdát.”

Eközben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek férfi csapata (amely a fél profi női együttesektől eltérően teljesen amatőr) nevezett az első osztályba: „Van néhány kisebb szponzorunk, így tudtuk vállalni a szereplést, igaz, mi sem dúskálunk az anyagiakban. Évente nagyjából három és fél millió forintból gazdálkodunk, ebből legfeljebb néhány százezer jön önkormányzati forrásból" – mondta Bugyi József elnök.

Keleten a helyzet változott is, nem is...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.