London után London

Katalóniában nyilván nem örülnek ennek, ám Nagy-Britanniában nem csupán a múlt szombati "kivégzés" miatt hozzák összefüggésbe a Barcelonát a Real Madriddal. Egyrészt azt emlegetik, hogy a Chelsea továbbjutása hasonló bravúr lenne, mint a "királyi gárda" 2-1-es legyőzése 1971-ben, a néhai Kupagyőztesek Európa Kupája athéni döntőjében, másrészt a The Times azt írta: a jelenlegi Barca hasonló művészegyüttes, akár az a Real Madrid, amelynek tagjaként a fenomén Ronaldo mesterhármast ért el a manchesteri Old Traffordban.

A Bernabeu stadionban előadott katalán gálaműsor persze Angliában is sokszor kerül szóba, csakhogy a 6-2-höz a szigetországban nyomban hozzáfűzik: igenám, de a Chelsea-vel szemben a Nou Campban csupán 0-0-ra ment a Barca... Sőt, ilyesmi már harmadszor fordult elő vele angol csapat vendégjátéka alkalmával az európai klubtornákon: először 2001-ben, az UEFA Kupában a Liverpool, másodszor pedig tavaly a Manchester United ellenében. S a visszavágó mindkét esetben 1-0-ás brit diadallal zárult...

Ezzel együtt a négy éven belül a harmadik BL-elődöntőjét vívó Barcelonának nincs mitől félnie, elvégre egész Európában a legragyogóbb offenzív futballt játssza; a spanyol bajnokságban éppen száz, a BL-ben 33 gólnál tart. A lisszaboni Sportingot, az FC Baselt és a Lyon egyaránt öttel, a krakkói Wislát és a Bayern Münchent néggyel szórta meg, és korántsem csak hazai pályán cincálta szét a vetélytársak hálóját. Labdarúgóinak önbizalma a sorozatos parádéknak megfelelő: "Londonban úgy futballozunk majd, mint a Real Madrid ellen" - mondta Messi; "Nem is tudunk másképp játszani, csak a saját stílusunkban, azaz támadunk, támadunk és támadunk" - tette hozzá Iniesta.

A katalán csapat tagjait - a jelek szerint - a 0-0-ás előzmény és az sem befolyásolja, hogy a visszavágón nem szerepelhet a sérült Marquez, valamint az eltiltott Puyol sem, ráadásul előfordulhat, hogy Henryt is nélkülözni kell. A Londonban ismerős francia csatár szeretne ugyan pályára lépni, de kérdés, rendbe jön-e a lába ma estig. Henryval vagy nélküle: Guardiola edző a jubileum méltó megünneplésére készül, mivel éppen tizenöt esztendeje, hogy játékosként sikerrel jutott túl a BL-elődöntőn. (Igaz, az athéni döntőben 4-0-lal lepte meg a Barcát a Milan...)

A Chelsea csendesebb, de Guus Hiddink, a holland nagymester azt reméli: a stadion annál zajosabb lesz. "Megtapasztaltuk, miként drukkol csaknem százezer ember a Nou Campban. Ha a nézőszám nem is, a hangerő megközelíthető" - hívta fel az arisztokratikus kékek szurkolóinak szíves figyelmét. Edzői buzdításban tehát már nincs hiány, ám erős a gyanú, hogy a légy zümmögését e felhívás nélkül sem lehet majd hallani a Stamford Bridge-en.

Hacsak a Barca nem fut ismét "Bernabeu-formát"...

Bajnokok Ligája

elődöntő, visszavágók

Arsenal-Manchester United 0-1
Chelsea-Barcelona 0-0

Guardiola, a művészegyüttes koreográfusa cipeli a zongorát, azaz viszi az edzésen a kaput
Guardiola, a művészegyüttes koreográfusa cipeli a zongorát, azaz viszi az edzésen a kaput
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.