Ezer rendőrrel készül Dél-Afrika

A gazdasági válság nehéz helyzetbe sodorta a nagy sportesemények megrendezésére vállalkozó városokat és országokat. Összeállításunk olimpiától világbajnokságig >>

Oroszországban át kell gondolni a szocsi téli olimpiára szánt amúgy is nagyvonalú költségvetést. Ukrajnában és Lengyelországban pedig infrastrukturális gondokkal küzdenek, bár megmenekültek attól, hogy elvegyék tőlük az európai labdarúgó-bajnokság rendezési jogát. Ám még Londonban is elhangzott a mondat, miszerint, ha tudták volna, mi fenyegeti a gazdaságot, nem szálltak volna harcba a 2012-es olimpia megrendezésének jogáért. További nehézségeket okoz a rendezőknek a magántőke teljes passzivitása. Úgy néz ki, egyedül a jövőre esedékes labdarúgó-világbajnokságnak otthont adó Dél-Afrika úszta meg a válság negatív hatásait: náluk inkább a rossz közbiztonság miatt aggódnak.

A 2010-es futball-vb stadionja Fokvárosban
A 2010-es futball-vb stadionja Fokvárosban

Emberrablók zavarták meg a dél-afrikai focivébé egyik mérkőzését, és újságírókat raboltak el. Repülőgépüket három vadászgép kényszerítette a földre, a különleges rendőri erők pedig kiszabadították a túszokat - legalábbis a nemrég lezajlott gyakorlat során, amelynek segítségével Dél-Afrika fegyveres erői készültek a jövőre megrendezendő világbajnokságra.

A szervezők a közbiztonság javítására és a terrorveszély elhárítására helyezik a hangsúlyt. Minden jel arra mutat, hogy a stadionok - csakúgy, mint a szükséges gyorsvasutak és az autópályák - készen lesznek 2010 nyarára, a focivébé megnyitójára. Kisebb-nagyobb fennakadások voltak ugyan, azonban a tervek szerint már idén októberben átadják a hat új stadiont, amelyet a meglévő négy mellé építenek. A főváros repülőtere a bővítés után évi 30 millió utas fogadására lesz képes, akik onnan különvonattal utazhatnak majd a városközpontba. A FIFA és a rendezők inkább a Dél-Afrikában hírhedten rossz közbiztonság miatt aggódnak. A játékok alatt emiatt plusz 41 ezer rendőr felügyeli majd a körülbelül 450 ezer látogató biztonságát. (Németországba három évvel ezelőtt kétmillió néző érkezett a világbajnokságra.) A speciális rendőri erők több hónapos képzésen vettek részt, és több terrorelhárító gyakorlatot is végeztek. Mindez 138 millió dollárjába (kb. 27 milliárd forint) kerül a szervezőknek, akik igyekeznek csírájában elfojtani minden olyan hangot, amely azt javasolja: vegyék el Dél-Afrikától a rendezés jogát. Az idén lesz is lehetőségük bizonyítani rátermettségüket, ugyanis itt rendezik meg a világbajnokságot mindig egy évvel megelőző Konföderációs Kupát, és a mumbai robbantások miatt ide "költözött" az indiai krikettbajnokság is.

Az összeállítás írásait az ajánlott cikkek doboz címeire kattintva érheti el!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.