Brit Európa-csúcs: hármasban

Az évtized végéhez közeledve Anglia-Európa többi része vetélkedéssé vált a Bajnokok Ligája. (Hagyjuk, hogy mennyi ebben az angolok szerepe, mert a két BEK- és BL-specialista, a kilencszeres, illetve hétszeres győztes Real Madrid és Milan legfényesebb periódusait is az import klasszisok serege határozta meg Rialtól Di Stefanóig, Santamariától Kopáig, Puskástól Roberto Carlosig, Redondótól Zidane-ig; Liedholmtól Nordahlig, Schiaffinótól Altafiniig, Gullittól Van Bastenig, Szavicsevicstől Kakáig.)

Az átütő brit fölény új keletű, hiszen az ezredfordulót követő első hat BL-évadban csak egyszer, 2005-ben fordult elő, hogy egynél több angol képviselő jutott a legjobb négy közé (2003-ban még egy sem), ám 2007-től kezdve rendre 3:1 a legjobb négy közötti arány a szigetországi reprezentánsok javára. Másképpen: hat esztendő alatt hat, az utóbbi három évben kilenc elődöntős pozíció a mérleg. Ez azonban nem jelent három győzelmet, mert 2007-ben a "kakukktojás" Milan nyert, s ugyanezt megteheti az idén a Barcelona is...

Ami azt illeti - brit dominancia ide vagy oda - a leglátványosabb futballt a "Barca" produkálja. Guardiolának, a korábbi 47-szeres spanyol válogatott, a vörös-kékekkel 1992-ben BL-győztes középpályásnak máris szobrot állíthatnak mindazok, akik mindenekelőtt a játék öröméért lettek a labdarúgás bolondjai. A katalán edző fittyet hány a modern kori trendre, és 4-3-3-as, sőt - mivel Daniel Alves szinte többször tűnik fel elöl, mint hátul - 3-4-3-as formációban szerepelteti együttesét, s az imponáló offenzívával a régi, szép idők futballját idézi fel a csapat. A bajnokságban 87, a BL-ben 33 gólnál jár a Barcelona - tekintettel arra, hogy a spanyol ligában még nyolc forduló hátra van, a gárda nagy valószínűséggel eléri vagy átlépi a 100-as határt -, és nem látszik olyan védelem, amely e fantáziagazdag, gyors és technikás (labdarúgónyelven: "tiki-takis") támadófutballnak gátat tudna vetni.

Az angol hagyományoktól a leginkább eltérő Arsenal hasonló karakterű garnitúra, de jellemző, hogy az "ágyúsok" is csak huszonkét gólig jutottak eddig a Bajnokok Ligájában. Azért ez sem megvetendő, miként a Chelsea tizenkilence sem - pláne úgy nem, hogy az utóbbi együttesnek nem kellett selejtezőket vívnia, így kevesebb mérkőzést játszott -, de az "arisztokratikus kékek" a negyeddöntőig csupán tizenkettőt jegyeztek, hogy aztán hetet "gurítsanak" a Liverpoolnak. A 4-4-es viszavágó ugyanúgy a futballtörténet klasszikusainak egyike marad, mint - mondjuk - a Real Madrid-Eintracht Frankfurt 7-3, de hogy a különleges Stamford Bridge-i élményből lesz-e tendencia, azzal várjunk az elődöntőig (vagy akár a döntőig). Ugyancsak óvatosan fogadjunk a címvédő Manchester újabb diadalára is, hiszen a United úgy veretlen a mostani kiírásban, hogy több döntetlent (6), mint győzelmet (4) számlál. Tizennégy gólja talán még ennél is szerényebb teljesítmény, igaz, a kupaküzdelmekben a továbbjutás a legfontosabb, a döntőben pedig az 1-0 ugyanúgy trófeával jár, mint a Barca-féle 5-0, 4-0 vagy 5-2.

Nem mellesleg: a BEK, illetve a BL csúcstalálkozója mind ez idáig tizenötször zárult 1-0-lal, hogy a 0-0-ás döntőkről már ne is beszéljünk...

A 2000-es évek elődöntőinek mezőnye a Bajnokok Ligájában

(az első két helyen a döntő nyertese, illetve vesztese):

2001: Bayern München, Valencia, Real Madrid, Leeds United.

2002: Real Madrid, Leverkusen, Barcelona, Manchester United.

2003: Milan, Juventus, Internazionale, Real Madrid.

2004: Porto, Monaco, Chelsea, La Coruna.

2005: Liverpool, Milan, Chelsea, Eindhoven.

2006: Barcelona, Arsenal, Milan, Villarreal.

2007: Milan, Liverpool, Chelsea, Manchester United.

2008: Manchester United, Chelsea, Liverpool, Barcelona.

2009: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Barcelona.

Bajnokok Ligája

negyeddöntő, visszavágók

 

Chelsea-Liverpool3-14-4
Bayern München-Barcelona0-41-1
Porto-Manchester United2-20-1
Arsenal-Villarreal1-13-0

UEFA Kupa

negyeddöntő, visszavágók

 

Dinamo Kijev-PSG0-03-0
Marseille-Sahtyor Donyeck0-21-2
Manchester City-Hamburg1-32-1
Udinese-Bremen1-33-3
Megvan! Drogba a Chelsea első gólja után
Megvan! Drogba a Chelsea első gólja után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.