Budapesti olimpia: tovább!

Első alkalommal mutatták be terveiket a 2016-os nyári játékok lebonyolítására pályázó városok a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A denveri eseményen 20-20 perces prezentációkat tartottak Chicago, Tokió, Madrid és Rio de Janeiro szervezőbizottságának képviselői.

A rendezvény egyik főszereplőjévé - chicagói érintettsége okán - Barack Obama lépett elő. A politikus az amerikai város pályázatának elkötelezett támogatója, de a vetélytársak is igyekeztek profitálni népszerűségéből. Sergio Cabral, Rio állam kormányzója például a következő szlogennel hívta fel magára a figyelmet: "Mi tudjuk, hogy Tokió képes rá; tudjuk, hogy Madrid képes rá; tudjuk, hogy Chicago képes rá, és igen, mi is képesek vagyunk rá!" A brazil potentát ezzel Obama választási sikerhez vezető kampányszlogenjét karikírozta (Yes, we can!), hogy szemléltesse a brazil város felkészültségét.

A felkiáltójel az idézett mondat végén azonban éppen az amerikai pályázat kapcsán alakult kérdőjellé. Mert amíg Madrid, Rio és Tokió állami garanciával érkezett a premierre, addig Chicago jelenleg nem tud felmutatni ilyen pénzügyi biztosítékokat. Mindez már csak azért is kellemetlen, mert a NOB illetékesei közölték: a globális gazdasági válság okán nagy hangsúlyt fektetnek a kandidálások anyagi hátterének elemzésére.

Mindennek fényében különösen aktuálisnak tetszik Budapest tervezett, 2020-as pályázatának helyzete. Amint arról lapunkban beszámoltunk, a múlt év végén a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag fogadta el Az Olimpiai törvény tervezete és A 2020-as budapesti olimpia nagyprojekt lehetséges helyszínei címet viselő előterjesztéseket. Az akkori optimista nyilatkozatok szerint már az esztendő elején szavaznia kellett volna a törvényhozásnak a tervezetről, ám a belpolitikai helyzet keresztülhúzta a budapesti olimpiarendezés menedzselésére alakult BOM vezetőinek számításait.

Szalay-Berzeviczy Attila, a szervezet elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a mozgalom képviselőinek nagyon körültekintően kell eljárniuk az ügyben, ugyanis a recesszió rendkívüli módon szűkíti a szervezet mozgásterét. Legfontosabb céljuk továbbra is az olimpiai törvény parlamenti elfogadásának előkészítése, hogy a költségvetést közvetlenül nem érintő lépésekre mihamarabb sor kerülhessen. Amint megalakul az új kormány, az egyeztetéseket folytatják a kérdéskörben, bár alapvetően egy hosszú távú projekt megvalósításán dolgoznak, távol tartva magukat a napi politikai adok-kapoktól. Szalay-Berzeviczy szerint az egyre csak romló feltételek mellett sem szabad a 2020-as céldátumot szem elől téveszteni, mert egy olyasféle "mozgó célpont" kijelölése, mint az euró bevezetése kapcsán, hasonló kálváriát jelentene az ötkarikás pályázat előkészítésének folyamatában, mint a közös európai pénzeszköz esetében. Ha a 2020-es pályázat benyújtását a körülmények nem teszik lehetővé, akkor tovább dolgoznak 2024-ért, illetve a végső cél eléréséig.

Az olimpiai törvény elfogadása egyelőre nincs napirenden, de egy biztos: Bajnai Gordon a BOM alapító tagja. Igaz, annak idején, 2005-ben még nem politikusként, hanem egy cég vezérigazgatójaként szignálta az okmányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.