Bírók inkognitóban

Titkosítja a bíróküldés rendszerét a sportág európai szövetsége - így döntött az EHF vezetősége tegnapi, bécsi ülésén. A jövőben a kontinentális kupákra delegált játékvezetők kiléte csupán két órával a mérkőzések előtt derül ki.

A határozat annak nyomán született, hogy az elmúlt hetekben három súlyos bundagyanú is felvetődött: a szóbeszéd szerint a 2007. évi férfi BL német házidöntőjében a Kiel a Miroslaw Baum, Marek Goralczyk lengyel bírópárost "vette meg" a Flensburg együttese elleni párharc visszavágóján; 2006-ban a férfi KEK-fináléjában két német bíró, Bernd Ullrich és Frank Lemme állítólag pénzt fogadott el azért, hogy az orosz Csehovszki alakulata nyerjen a spanyol Valladolid ellen; a tavaly nyári, Románia-Montenegró férfi vb-selejtező visszavágója előtt a hazaiak 30 ezer eurót kínáltak fel egy kofferben a dán Martin Gjeding, Mads Hansen kettősnek a kedvező elbírálás reményében...

A szigorú módszer már a legközelebbi kupafordulótól érvénybe lép - tudtuk meg Andorka Sándortól, az EHF játékvezetői tanácsának a bíróküldésért is felelős irányítójától.

- Valamennyi Bajnokok Ligája-találkozón, továbbá a többi klubtorna kiemelt meccsein, illetve elődöntőjében és döntőjében alkalmazzuk majd az új metódust - mondta. - A bírók megfelelő időben értesítést kapnak arról, hogy egy bizonyos, általában négynapos intervallumban valamelyik összecsapáson dirigálniuk kell, azt azonban mindössze két nappal a találkozó előtt közöljük velük, hogy pontosan hová utaznak. Ekkor elektronikus úton megkapják a repülőjegyüket és az adott városba szóló szállásfoglalásukat. A reptéren vagy az EHF marketingmenedzsere, vagy a mérkőzésre kijelölt nemzetközi ellenőr várja őket, de előfordulhat az is, hogy nem lesz fogadóbizottság. A találkozó helyszínére csupán két órával a kezdés előtt érkezhetnek meg, azaz a csapatok csak ekkor tudják meg, kik fújják majd a sípot. A módszer gyenge pontja a vízumkérdés, ezért mindenhová igyekszünk majd olyan bírókat delegálni, akik szabadon utazhatnak az adott országba.

Andorka hozzátette: miután eddig az volt a gyakorlat, hogy a vendéglátó klub finanszírozta a játékvezetők ott-tartózkodását, az EHF-nek a jövőben megoldást kell találnia az új rendszer anyagi finanszírozására. Példaként elmondta azt is, hogy az április 4-i Veszprém-Ciudad Real férfi BL-negyeddöntő viszszavágójára rendelt bírók feltehetően Budapesten laknak majd a találkozó előtti napon.

Életszerűnek tartja-e, hogy valóban titokban maradnak a nevek? - tettük fel a kérdést a "főbírónak", aki határozott igennel felelt.

- Az európai szövetségben rajtam kívül mindössze három illetékesnek lesz információja arról, kik működnek közre az egyes összecsapásokon. Ez kellőképpen zárt kör ahhoz, hogy ne szivárogjon ki semmi.

Andorka úgy véli, az utóbbi időben napvilágra került, gyanús történetek következtében nem volt más lehetőség az EHF előtt.

- Drasztikus lépés kellett ahhoz, hogy a szövetség megőrizhesse tekintélyét, a sportág pedig a népszerűségét. (B. G.)

Elkészítették a 2010-es, dán-
norvég közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztását. A magyar válogatott Svédországgal, Csehországgal, valamint Azerbajdzsánnal került egy kvartettbe. A négyes első két helyezettje jut ki a kontinensviadalra.

"Bírói" szigor
"Bírói" szigor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.