Jövők-menők

Igazán nem szeretnénk belső ügyekkel untatni a T. olvasót, hogy például a szerkesztő mennyit bogarászik különféle név leírása gyanánt a labdarúgó NB I jegyzőkönyvének vasárnapi összeállításakor, de hát most téma rejtezik itt ebben a kérdésben, azaz tessék megkapaszkodni. Konkrétan a légiósokról volna szó; hogy hát hány van belőlük, jobb-e tőlük a mi kis labdarúgásunk... Esetleg: milyen magas lázzal járó éjszaka után vetődhet fel klubjaink vezetőiben, hogy idehozzanak nekünk nagyon sokra nem menő álbrazil, álkameruni, továbbá grúz, mexikói, montenegrói és még ki tudja, honnan szalasztott áljátékost?

Mielőtt még idegenellenes attitűdöt vélnének fölfedezni az iménti bekezdésben, sebtében közöljük: ugyan! Tűnődésünk arra fókuszál, mit kap ez a határon túl már régen nem tényező magyarfutball a megannyi légióssal. A Honvéd 14 darab külföldivel a 13., a Győr 12-vel a 11., a Kecskemét és Diósgyőr 10-10 légióssal a 8., illetve a 9., a Nyíregyháza 9-cel a 10., miközben az MTK 2-vel a 4.: érti ezt valaki? Az éllovas Újpest és a második Debrecen 8, illetőleg 6 külföldije nyilván indokolható, amennyiben azt vizsgáljuk, a két csapatnál itthon van-e eredménye a nem magyar kontingensnek, ám minden évben makacsul eljön a nyár meg a Bajnokok Ligája kvalifikációs szakasza, aztán csak lesünk. Mindenesetre 6,375 légiós az átlag az első ligás mezőnyben, s a többség ritkán parádézik; elvétve jobb klasszisokkal, mint a közeg kitermelte magyar futballista. Kézenfekvő válasz volna, hogy egy csapat a külföldijeivel még mindig többet profitálhat, mint nem külföldijeivel, vagyis a Nyíregyháza azért a 10., mert ott játszik Luis Colon Arcangel Ramostól egészen Imedasviliig az átigazolási szezonban raktáron maradt raklapnyi, leértékelt árú légiós, s nélkülük a kiesés ellen küzdene az alakulat, mindazonáltal az ember azt gondolná, komolyabb célok is akadnának, mint a 8-11. hely megszerzése. Ha innen nézzük, akkor Ramosék nem jelentenek pluszt; ha viszont ennyi is megfelel, akkor azt nagyon nem értjük.

Főkén azért nem, mert bár akad hazánkban használható külhoni spíler, az ideszakadtak több pénzt emésztenek fel, mint körünkben felnőtt társaik; alapból is, s akkor ott van még a lakás- meg az autóbérlés, stb. Márpedig a nagyobb ráfordítás valahogy nem jön vissza; ha csak nem a parádésan kiharcolt nyolcadik helyeket nézzük. S ha csak nem azt nézzük, ki jár jól a holtidőben rendre kirakodóvásárhoz hasonlító, s gyönge légiósilag mintegy újratermelődő magyar futball "adok-veszek" üzleteivel... Néhány menedzser és/vagy klubvezető feltehetőleg igen, de ezt a részt gyorsan el is felejthetjük, mert még ideges telefonálgatás lesz a vége. Hanem a lényeg: annyi légióssal, annyi "sztárigazolással", amennyivel évadonként föltöltögetik a kereteket, az NB I-nek legalább a Bundesliga II szintjén illene állnia; vagy ha netán az a vezérmotívum, hogy a vásárlás után jó pénzért továbbpasszolják a légióst, akkor Európa stadionjaiban tömegesen kellene feltűnniük az itt pallérozódott játékosoknak. Tudnak mondani ötöt? Na jó, hármat? Egyet?

Azért tessék: a kameruni Dorge Rostand Kouemaha a német második vonalban ötödik Duisburg színeiben huszonhárom meccsen tíz gólt szerzett, Debrecenben pedig tapsikolnak, milyen szép pénzt kerestek vele a nyáron. Hogy a háromszoros magyar bajnok mire ment a BL-ben, azt most hagyhatjuk is... A lényeg, hogy Kouemaha nyomában nincs senki, nekünk meg itt maradnak ezek a jó kis vasárnapi bogarászások. Hogy akkor az újak közül melyik horvát, melyik szerb, melyik c és melyik cs; hol van a névben h és hol nincs, egyáltalán, a sok mássalhangzó között nincs-e egy-egy magánhangzó vagy valami ilyesmi.

S mire megtanulnánk, már mennek is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.