Mér(l)egkeverők

Megkapták a kiosztást címmel csütörtöki számunkban közöltünk írást a sportegyesületek állami támogatásának idei mértékéről. Cikkünkre reagált a sportot is felügyelő Önkormányzati Minisztérium sajtó és kommunikációs főosztálya.

"Elsősorban nem a pénz, hanem a tisztesség a hiánycikk néhány egyesületi vezetőnél" - jelentette ki Török Ottó sportszakállamtitkár, értesülve pár egyesület sajtóban megjelent panaszáról az állami támogatás mértékéről.

A leírtakkal szemben ugyanis a 115 millió csak az alaptámogatás. Már az is előrelépés, hogy az ismert gazdasági nehézségek közepette sem csökkent ez az összeg, ráadásul, amíg a 2008. évi pénzt csak tavaly júliusban kezdték el folyósítani, addig a 2009-es támogatás - Gyenesei István miniszter rendelkezése eredményeként - már hamarosan megérkezik az egyesületekhez.

Ezen felül - sportlétesítmények fejlesztésére, továbbá eredményességi juttatásként, illetve működési kiadásra - a tavalyihoz képest plusz 95 millió kerül az idén a klubok kasszájába, sőt, az összeg jelentős része már meg is érkezett a címzettekhez.

A Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) elnöke is elismerően nyilatkozott: "A rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az egyesületi szektor ilyen mértékű, 81 százalékos növekedéssel számolhat" - mindezt január 8-án szögezte le Mesterházy Attila.

Azóta pedig, március 17-én megjelent a Magyar Közlönyben a sportért felelős önkormányzati miniszter rendelete, további elnyerhető 250 millió forintról. Ebből az önkormányzatokon keresztül juthatnak további támogatáshoz az élklubok.

Mindezekről a most nyilatkozó egyesületi vezetők is tudhatnának, ha felkészültebbek lennének, és tájékozódnának a sportági szakszövetségektől, a pályázati kiírásokból és saját szervezetüktől, a SOSZ-tól. Arról nem is beszélve, hogy többségük - múlt századi beidegződés alapján - még ma is "mindent fölülről vár", pedig bevételüknek csak a tört része származhat az államtól és az önkormányzatoktól. Ezen felül még jó néhány forrás lehetséges az önálló klubok számára. (Ráadásul a nyilatkozók még a kedvezményezettek közé tartoznak, további mintegy hét és fél ezer egyesület egyáltalán nem kap központi támogatást.)

A közelmúltban épp Kiss Balázs, az Amerikában tanult kalapácsvető olimpiai bajnok vetette fel a sportért felelős miniszternek, hogy idehaza szinte teljesen hiányzik a sportvezetők szemléletéből az öngondoskodás, ami a legtöbb helyen magától értetődő, s Magyarországon is ez kell legyen a talpon maradás záloga!

A klubvezetőknek tehát a kártyákat kellene jobban keverniük, nem pedig a mérget és a mérleget.

Január 8-án az Önkormányzati Minisztériumban beszélgetésen látta vendégül az újságírókat Gyenesei István. Ott - egyebek mellett - elhangzott, hogy az egyesületek központi támogatására mennyit szánnak az idén. A miniszter büszkén jelentette ki, hogy a klubok - ellentétben a tavalyival - már az év első napjaiban hozzájuthatnak a pénzhez. Ezzel szemben a cikkre küldött reagálás tanúsága szerint a 2009. évi támogatás "hamarosan megérkezik az egyesületekhez"... Arról pedig a cikkben szó sincs, hogy az említett 115 millió forintnyi összeg lenne a kizárólagos központi támogatás, ellenkezőleg, az 1. oldalon közölt öszszefoglalóban tájékoztattuk az olvasót: "Sportcélokra persze más állami források is szolgálnak, például a szövetségek támogatása, az intézmények fenntartására szánt pénzek."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.