Londoni Broadway

Nincs két egyforma nap a Chelsea Fulham Broadwayn található márkaüzletében. Jártam már ott bajnoki mérkőzésnapon, amikor a hömpölygő tömeget biztonsági emberek szűrik, és engedik be adagokban.

Néhány hete, amikor a Juventus vendégeskedett a Stamford Bridge-en, a Torinóból érkező, jegyhez nem jutó drukkerek a házigazda játékosok ereklyéivel vigasztalták magukat - a csípős februári hidegben többnyire Chelsea-sapkával és -sállal. Amikor legutóbb ott jártam, visszafogott volt a forgalom, hiszen a csapat éppen úton volt Torinó felé; többnyire külföldi turisták nézelődtek és használták ki a kiárusítás kedvezményeit.

A kétemeletes, 950 négyzetméteres üzlet körbejárása még annak is remek szórakozás, akinek esze ágában nincs vásárolni. A legnépszerűbb termék - kevéssé meglepő módon - a csapat hazai pályán használt középkék meze, amit 25 fontért (több mint 8000 forint) kínálnak. További 15 fontba kerül, ha a vevő saját méreteire akarja alakíttatni a trikót. Ugyanenynyibe kerül, ha valaki a maga vagy más nevét kívánja felíratni a hátára, feltéve, hogy tíz betűből kijön; minden további "karakter" 1,25 fontot kóstál.

A bolt vezetője - némi rábeszélés után - elárulta az "atomtitkot": a legtöbben Frank Lampard mezét keresik. Nem véletlenül, hiszen "Frankie" több házi rekordot is tart: a jelenlegi keretből ő szerezte a legtöbb gólt, egyúttal a klub történetének legeredményesebb középpályása. A szurkolók őt tartják a legfanatikusabb Chelsea-játékosnak. A menedzser szerint meccsnapokon nyolcezren is megfordulnak a boltban, azaz telt ház (42 ezer néző) esetén minden ötödik jegytulajdonos vesz ezt-azt.

A választék lenyűgöző: bizonyos darabok rendkívül mulatságosak, mások az ízléstelenség határát súrolják. Annak, aki csak filléreket akar költeni, ott van a "hivatalos" Chelsea-tejkaramella, mentolos cukorka, kitűző, ceruza vagy autós légfrissítő, valamennyi két fontnál kevesebbért. Kicsiknek nagy örömet okozhat a Chelsea címerét viselő plüssoroszlán vagy a kabalababa. Újszülöttől óriás méretig itt mindenkit tetőtől talpig fel lehet öltöztetni.

A "cikisebb" darabok közé tartozik a Chelsea kerti törpe, (12 font), miként ahhoz is elszánt drukkernek kell lenni, hogy valaki - ráadásul 60 fontért - a klub színeivel és jelképeivel ellátott ágyneműkészletben térjen nyugovóra. A dekorációt a Chelsea logójával ellátott babzsák és lámpaernyő tökéletesítheti. Amikor a rajongó nincs meccsen, akkor is szeretett klubjára gondolhat társasjátékozás vagy dartsozás közben. A klub története könyvben, videón, DVD-n egyaránt olvasható és látható, és azokról sem feledkeznek meg, akik már nem alkalmazottai a Chelsea-nek: Luiz Felipe Scolari, Andrej Sevcsenko, Wayne Bridge vagy éppen Shaun Wright-Phillips nagy alakú fotói még ma is kaphatók.

Mindössze egy Chelsea-különlegesség hiányzik a boltból: a cseh kapus, Petr Cech immár legendás koponyavédő sisakjának mása nem kapható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.