Szorító Ring

A Sedesa-csoportot hibáztatja Gyenesei István sportért is felelős miniszter azért, mert nem készül el időben a sávolyi Balatonring, így le kellett mondani a szeptemberi gyorsasági motoros futamot. A tárcavezető az építkezés szigorú felügyeletét ígéri.

- Minden hónapban ellenőrizni fogjuk, miként halad a Balatonring építése. Továbbra is bízunk ugyan a versenypályát építő cégben, de az elmúlt napokban történtek alapján látszik, hogy az ütemterv betartásának kontrolljára szükség van - mondta tegnap Sávolyon Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter.

A tárcavezető két nappal azután járt a somogyi településen, hogy az itt gyorsasági motoros pályát építő spanyol Sedesa-csoport bejelentette: nem végeznek időben a munkálatokkal, ezért elmarad a szeptemberre tervezett világbajnoki futam. A cég ígérete szerint - mint arról már lapunkban írtunk - a világbajnokság 2010-es szezonjában, májusban rendezik meg az első futamot a 90 millió euróba kerülő Balatonringen. (Az az ötlet nem valósulhat meg, hogy a Hungaroringen rendezzék meg az idei futamot.)

A Sedesa azzal magyarázta a beruházás késlekedését, hogy a világgazdasági válság miatt nem sikerült a tervezett ütemben megszervezni a beruházás finanszírozását, nem tudtak megállapodni a Magyar Fejlesztési Bankkal egy 45 millió eurós hitelről. A pénzintézet ugyanis - szerintük - az elvi megállapodást követően módosította feltételeit. Suchman Tamás, a beruházás egyik kormányzati mentora viszont azt mondta: a cég késlekedett a hitelkérelem benyújtásával.

Gyenesei István szerint is a beruházó hibázott. A miniszter tegnap Sávolyon így fogalmazott:

- A beruházó állami garanciájú hitelt szeretett volna felvenni. A magyar állam, az adófizetők pénze azonban csak megalapozott vállalkozásokhoz, kellő garanciákkal rendelkező cégekhez kerülhet. Amíg ezek a biztosítékok nincsenek meg, addig ezt a pénzt nem lehet odaadni.

A miniszter látogatásakor megjegyezte: őszintébben kellett volna nyilatkoznia a beruházónak, mert az elmúlt egy hónapban semmi olyan nem történt, ami okot adott volna arra, hogy a cég megváltoztassa álláspontját. Gyenesei István ezzel arra utalt: egy hónapja a Sedesa még határozottan azt állította, hogy a pálya időben elkészül.

A miniszter - bírálatai ellenére - kijelentette: hisz abban, hogy a pálya felépül, így továbbra is minden támogatást megadnak a beruházónak. Gyenesei szavait a pályát építő Sedesa nem kívánta kommentálni.

Homokos part. Lassan haladnak a munkálatok Sávolyon
Homokos part. Lassan haladnak a munkálatok Sávolyon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.