Harcos üdvözletük

Húszórás villámlátogatást tett Budapesten - lausanne-i szimpóziuma után - John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke és David Howman, a szervezet főigazgatója. A vezetők Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke, egyben a WADA tagja úgynevezett személyes meghívására időztek a magyar fővárosban.

A vonatkozó sajtótájékoztatón Aján hangsúlyozta, hogy mind a WADA, mind az IWF "elkötelezett harcosa a doppingellenes küzdelmeknek", majd következett az Ausztráliában anno tizenegy évig miniszterként tevékenykedő Fahey, aki elöljáróban rögzítette: "nagy fejlődés" figyelhető meg a doppingszerek kimutatásában, e tekintetben az ügynökség "a világon mindenhová elér". A WADA 2008-ban 220 000 tesztet végeztetett el, ennek "talán két százaléka volt pozitív". Fahey leszögezte: "Mindenkihez eljut az üzenet, hogy nem éri meg doppingolni. A WADA elkötelezett amellett, hogy megtalálja azokat a sportolókat, akik csalnak." A határozott elöljáró olykor tűnődött is, de csak kicsit: "Hogy nyerünk-e a doppingellenes harcban? Igen!" S aláhúzta, hogy a szervezet számos gyógyszergyárral és -gyártóval van kapcsolatban, mit több: az Interpoollal karöltve, egyes sportolókat cél szerint tesztelnek.

A Népszabadság kérdésére, miszerint "érhet-e el a WADA ugyanolyan eredményeket a sportdiplomácia által jobban védhető nagyágyúk, például Michael Phelps ellen, mint, mondjuk, egy albán tornászszal szemben?", Fahey - akinek elmondása szerint Phelps megannyi kontrollon esett át a pekingi olimpián - így reflektált: "Természetesen igen, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség minden sportolót egyenlő eljárásban részesít, egyenlő módon ellenőriz." Majd, noha nem kérdeztük, hozzátette: "Nem kívánom kommentálni az egyetemen történteket." (Mint köztudomású: az augusztusban nyolc aranyérmet szerzett amerikai úszó - a beszámolók szerint - egy iskolai bulin vízipipán keresztül drogot fogyasztott.)

További újságírói kérdésekre a WADA elnöke és Howman hol diplomatikus, hol az egyre intézményesedő szervezet vívmányait hangsúlyozó válaszokat adott, miközben leszögezte: a doppingellenes ügynökség "már nem fut a készítmények után", mivel eljutott arra a szintre, hogy - együttműködésben a gyógyszergyárakkal és laboratóriumokkal - "időben értesül" a fejlesztésekről. Példa erre a legutóbbi Tour de France, ahol "lebuktatták" azt a CERA nevű szert, amely akkor egy hónapja volt a piacon. Sőt: kutatóikat egyenesen kérik arra, hogy "a csalók fejével gondolkodjanak", hiszen ezzel még több esélyük mutatkozik a megelőzésre. Lényeges szempont, hogy aki "véletlenül" megússza, az sem lehet biztonságban: mintáikat nyolc évig megőrzik, s bármikor elővehetik.

Hogy ez valóban így van, azt alighanem megengedhetjük a WADA karizmatikus vezetőinek. Aztán legföljebb csodálkozunk majd, ha netán új készítményekről és friss esetekről értesülünk megint.

Májusban, egy charlotte-i úszóversenyen tér vissza Michael Phelps, miután letöltötte három hónapos eltiltását - jelentették be a viadal szervezői. A pekingi olimpia nyolcszoros bajnoka - az ötkarikás játékok történetének legeredményesebb sportolója - bemelegítésnek szánja a fellépést a júliusi, római világbajnokság előtt. Amint arról cikkünkben is olvashatnak, Phelpst különleges pipázási "szokásai" miatt vonták felelősségre, s az eset nyomán az amerikai úszószövetség három hónapra felfüggesztette az extraklasszis versenyzési jogát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.