Több mint Inter-mezzo

Most, hogy átlagban 1616 néző tekintette meg az NB I-es "tavasz" nyitányának hat mérkőzését, különösen jó szívvel idézi fel az ember az 1964/65-ös európai kupaévadot. A BEK-ben a legjobb négy mezőnye így festett: Benfica, Győr, Internazionale, Liverpool. Az UEFA Kupa elődjét, a VVK-t pedig - a Juventus fölött aratott torinói diadalával - az FTC nyerte...

Miért éppen '65-tel kezdtem? Mert az Inter akkor hódította el legutóbb a kontinens bajnokainak trófeáját. S negyvennégy év múltán megint csak azzal lenne elégedett, ha megszerezné a serleget. A probléma az, hogy már a nyolcaddöntőben csúcstalálkozó következik, bár Cambiasso, a milánói csapat argentin középpályása (nagyon helyesen) leszögezte: "Nem ez lesz a döntő".

Kezdődik az Anglia-Olaszország párharc, kedden az Internazionale-Manchester United és az Arsenal-AS Roma, szerdán a Chelsea-Juventus mérkőzéssel. A fő szám persze a Serie A és a Premier League listavezetőjének párharca, amely tíz esztendő múltán ismétlődik: a Bajnokok Ligája 1999-es negyeddöntőjéből a brit együttes 2-0-lal és 1-1-gyel jutott tovább. Utána kiejtette a Juventust is (1-1, 3-2), majd a véghajrában megfordította a Bayern München elleni döntőt; szóval, a címvédő United számára nem rossz előjel az "internacionális" párosítás. Még akkor sem, ha '99-esek közül ma már csak Gary Neville, Scholes és Giggs, illetve Javier Zanetti tartozik a vetélytársak keretéhez, na és ott van még Sir Alex Ferguson, de hát a szakvezető olyan, akár az MU-Liverpool rangadó: örök...

Ezzel együtt a Lovag azt üzente José Mourinhónak, az Inter portugál edzőjének: "Remélem, visszatér még a Premier Ligába, de sietnie kell, ha találkozni akar velem..." A "Speciel One" - ahogyan Angliában nevezik - már nem volt ennyire udvarias, bár Fergusonról csupa jót mondott. Ám nem mulasztotta el megjegyezni, hogy neki (mármint Mourinhónak) is szerepe van a Manchester újbóli naggyá tételében: "Amikor Angliában dolgoztam, a Chelsea - két, egymást követő bajnoki elsőségével - magasra tette a mércét a United előtt, és magával húzta a legfelső régiókba."

Ez a lódenkabátos ember ugyanolyan, mint az eredménylistája: nem kifejezetten szerény...

Önbizalmát ezúttal növelheti - ha kell -, hogy a manchesteriek nem nyerni járnak Itáliába. Tizenöt "európai" fellépésük közül mindössze hármat zártak győzelemmel olasz földön, és tíz alkalommal vesztesen távoztak. A knock-out rendszerű párharcok közül a United négyet nyert meg itáliai csapatokkal szemben, míg hatszor alulmaradt. Az előző évad negyeddöntőjében az AS Romát múlta felül (2-0, 1-0), míg 2007-ben - a szakasz elnevezésének megfelelően - kiütötte római riválisát a legjobb nyolc között (1-2, 7-1), az elődöntőben viszont gyomorrontást kapott a nem kis adag milánóitól (3-2, 0-3 a Milan ellen).

Mourinho természetesen nem a vörös-, hanem a kék-feketék klasszisát igyekszik kiemelni - Ibrahimovicnak már-már virtuális szobrot emelt -, de Zanetti sem hajlandó idegeskedni: "Mondhatom, nagyon nyugodt és derűs vagyok." A meccs előtt persze könnyű... Ahhoz azonban, hogy ne a Sarti - Burgnich, Guarneri, Picchi, Facchetti - Bedin, Suarez, Corso - Jair, Mazzola, Peiro tizenegy legyen az Inter-etalon, tovább kellene jutni... Mourinho mindenesetre kijelentette: "A Manchester United egyáltalán nem érinthetetetlen."

Négy és fél évtized bizonyítja: az Internazionale sem az...

Angliában tudják, az AS Romára ez még inkább igaz. Arsene Wenger, az Arsenal edzője sem bánja, hogy a bordó-sárgák látogatnak az Emirates stadionba, mert - mint mondta - "ők bizonyosan nem játszanak majd 0-0-ra". (Nem annyira az olaszoknak bókolt a mester, mint inkább a Sunderland elleni gól nélküli döntetlent próbálta magyarázni.) A Róma egyébként örül, hogy ki tud állni, annyi sérültje van; közülük Cicinho, Juan, Tonetto, Aquilani, De Rossi és Vucsinics azért elutazott Albionba. Ám a legérdekesebb londoni vendég most Taddei, mert - a legújabb hírek szerint - előfordulhat, hogy a brazil középpályás olasz válogatott lesz. Ennél nagyobb kérdés, hogy a rómaiak vajon eljuthatnak-e Rómáig?

Náluk jobban senki sem akarja ezt.

Május 27-én az olasz fővárosban tartják a döntőt...

Bajnokok Ligája nyolcaddöntő, első mérkőzések

Kedd

Arsenal-AS Roma

Internazionale-Manchester United

Atletico Madrid-Porto

Lyon-Barcelona

Szerda

Real Madrid-Liverpool

Chelsea-Juventus

Villarreal-Panathinaikosz

Sporting Lisboa-Bayern München

Burgnich, Jair, Picchi nyomdokain? Az Inter edzésén (balról): Maicon, Adriano, Materazzi
Burgnich, Jair, Picchi nyomdokain? Az Inter edzésén (balról): Maicon, Adriano, Materazzi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.