Konzervatív reform?

Február utolsó napján tartja következő ülését az International Football Association Board, a labdarúgás legfőbb szabályalkotó testülete. A szervezetnek nyolc tagja van: az angol, az ír, a walesi, valamint a skót szövetség delegál egy-egy képviselőt, míg az FIFA-nak négy voksa van.

Egy-egy tervezet elfogadásához a szavazatok háromnegyedére, azaz nyolcból hat igenre van szükség. Az idei rendes ülésén a Board több meglepő és fontos témában hoz majd határozatot.

Az írek javaslata szerint a sárga lapot kapó játékosnak bizonyos időre (öt, tíz perc) el kellene hagynia a játékteret, akár a rögbiben. Az elképzelés megvalósításával a félpályánál elkövetett taktikai szabálytalanságok, az időhúzás, a reklamálások, a szimulálások, a "tekintélyteremtő" szabálytalanságok minden esetben azonnali kényszerpihenőt jelentenének. Noha egyelőre csupán arról határoznak, hogy elkezdhetik-e az ötlet tesztelését utánpótlás-mérkőzéseken, a javaslat elfogadásának esélyei nem rosszak. Főként azért nem, mert a brit szövetségek egyike állt elő e tervvel, azaz "konzervatív" szereplő indítványozza a reformot. (A testület tagsági összetétele és szavazati rendszere miatt nem születhet olyan módosítás, amelyet a "szigetiek" nem támogatnak.)

Nemcsak a "narancssárga" lapról mond majd ítéletet a grémium, hanem más javaslatokról is. Ezek közül néhány: hosszabbítás esetén újabb cserelehetőséghez juthatnának a csapatok; véglegesítenék a korosztályos találkozókon már jól vizsgázó, az alapvonalon helyezkedő játékvezető-asszisztenseket; a szünet maximális időtartama az eddigi tizenöt percről húszra nőhet.

Mivel az International FA Board eddig az úgynevezett fontolva haladás politikáját alkalmazta, nem kis meglepetést keltene, ha minden előterjesztés zöld utat kapna a testülettől.

Toni (Bayern München) egy Bundesliga-mérkőzésen. Sárga után mehetne csöppet pihenni?
Toni (Bayern München) egy Bundesliga-mérkőzésen. Sárga után mehetne csöppet pihenni?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.