Formula Due?

Róma mint Monte-Carlo? A - nem kevés - olasz Forma-1-es rajongó álma, úgy tetszik, megvalósulhat: 2011-től az Örök Város is futamot rendezne, miközben az Olasz Nagydíjnak helyet adó monzai verseny "érinthetetlen" maradna.

Az ötlet nem újkeletű: a nyolcvanas évek elején egy helyi üzletember, Maurizio Flammini - korábbi pilóta, a Superbike motoros-világbajnokság létrehozója és szervezője - megpróbálkozott az autós gyorsasági vb Rómába csábításával, de akkor ez még nem jött össze. A jelek szerint ezúttal minden akadály elhárulhat a terv megvalósítása elől, hiszen a Forma-1 tulajdonosa, Bernie Ecclestone és a római polgármester, Gianni Alemanno is lelkesedéssel fogadta a kezdeményezést. "Bernie-vel átgondoltuk, hogy a városi futamok - ahogyan tavaly Valencia és Szingapúr esetében - mekkora lehetőséget hordoznak a Forma-1 további népszerűsítésére" - nyilatkozta Flammini, miután nemrégiben Madonna di Campiglióban, az észak-olaszországi síparadicsomban megbeszéléseket folytatott az F-1-es főnökkel.

Számításaik szerint 100-150 millió euróból lehetne megszervezni a versenyt, a római polgároknak pedig nem kerülne semmibe, hiszen a teljes büdzsét nemzetközi befektetők állnák. "A város ugyanakkor több száz milliós bevételt zsebelhet majd be" - tette hozzá az olasz üzletember, míg a főpolgármester - aki a napokban elrendelte az első hatástanulmányokat - "nagyon érdekesnek" találta az ötletet.

Végső döntés még nincs a pálya pontos nyomvonaláról, de az elképzelések - és a város adottságai - alapján a legkézenfekvőbb helyszín az úgynevezett Eur-negyed lehetne. Róma 32. kerülete a város déli részén található, jellegzetesen széles útjai és "nacionalista" építészeti stílusa (amelyet a fasiszta és a klasszikus római birodalmi ideológia nyomvonalán építtetett Benito Mussolini a második világháború alatt) tökéletes helyszínként szolgálhatnának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.