Zászlóshajó ellenszélben

Noha sokan igyekeznek elbagatellizálni a Kawasaki-gyár kivonulását a MotoGP-ből, a távozás igencsak megrázta a mezőnyt.

Egyrészt azért, mert a legendás japán négyesből így már csak a Honda, a Yamaha és a Suzuki maradt, másrészt azért, mert a tömegeket leginkább érdeklő királykategóriában a két kawasakis (John Hopkins és Marco Melandri) kiválásával mindössze tizenhét versenyzőből áll a "készlet". Miután köztudott, hogy a gyorsasági motoros világbajnokság futamain a tizenötödik célba érkező is kap egy pontot, a vetélkedés hovatovább komolytalanná válhat, hiszen a hátulról harmadik helyezett is pontszerző lesz...

"Megdöbbentem a hír hallatán - nyilatkozta a tavalyelőtti világbajnok Casey Stoner. - Hol vannak már azok az idők, amikor huszonöt-harminc motoros állt a rajtrácson!"

Bizony, hol...

Nem mintha a kilenccsapatos Forma-1-ben nem sírnák vissza a hetvenes évek közepét, amikor huszonegy istálló nevezett a világbajnoki sorozatra... És akkor még nem beszéltünk a raliról, amelyből néhány hete a legendás Subaru vonult ki, unalmas párharcra kényszerítve ezzel a Citroent és a Fordot.

A MotoGP-s mezőny nem csupán mennyiségileg, minőségileg is karcsúsodott: a 173 világbajnoki futamot letudó Melandri 2002-ben világbajnok volt a 250 kcm-ben, és a királykategóriában is elcsípett egy év végi második helyet. Hopkins már nem ekkora név, ám 114 futamon azért összemotorozott 557 pontot, ami miatt igazán nem kell szégyenkeznie. A Kawasaki kiszállásával egyiküknek sincs csapata, ugyanakkor az Alice istállónál Ducatival induló Niccolo Canepa eddig csupán tesztpilóta volt; csapattársa, Mika Kallio ugyan vb-dobogóra jutott a 125 és a 250 kcm-ben, a MotoGP-ben azonban újonc.

Kérdés ezek után, hogy az amúgy is csökkenő számú és tőkéjű szponzorok meddig tartanak ki a gyorsasági motorsport mellett, ha éppen a zászlóshajónak számító királykategóriát rengette meg leginkább a gazdasági világválság. (A 250 kcm-ben sincsenek többen huszonkettőnél, de ez nem akkora tragédia.) Annyi bizonyos mindössze, hogy április 12-én Katarban elrajtol az idei világbajnoki sorozat...

Valentino Rossi Kawasakival
Valentino Rossi Kawasakival
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.