Magvas zsömle, puncsos süti

Különösebb meglepetés nélkül ért véget a Magyar Olimpiai Bizottság szombati tisztújító közgyűlése. Az elnöki posztért Schmitt Pálnak egyetlen kihívóval sem kellett szembenéznie: 125 igenlő szavazattal újabb négyéves ciklus vezetésére kapott felhatalmazást. A szervezet négy alelnöke: Borkai Zsolt (97 voks), Gyulay Zsolt (94), Szabó Tamás (83), és Gyárfás Tamás (80).

A tíz órára hirdetett közgyűlést megelőző percekben a magyar sporttársadalom krémje kedélyesen kávézgat az előtérben. Az arcokon nyoma sincs feszültségnek, a végeredmény előre ismert: az elnök marad, hatodszorra is.

A konferenciateremben méretes kivetítőkön a pekingi olimpia legmegkapóbb pillanatait vetítik. Amikor Schmitt Pál szóra emelkedik, Usain Bolt veri a mellét vagy harminc méteren át a háttérben. Kezdésként napirendet módosít a döntéshozó fórum, a tisztújítás immár prioritást élvez. Éppen a szponzorok méltatása zajlik, amikor Kósa Lajos befut. Hóna alatt a napi sajtó, regisztrál az ajtónál, indul voksolni. Schmitt elhagyja az emelvényt; az elnöki posztért zajló egyszereplős verseny esélyese a küldöttek közé ül. Gémesi György távozó alelnök jelenti be, hogy a közgyűlés Schmitt Pált újra a MOB elnökévé választotta. Taps, egy-két felettébb lelkes küldött heves tenyértáncát ökölrázással súlyosbítja.

A régi-új prezident visszatér a pulpitusra, az alelnökök választását már ő vezényli. A győztesek közül Gyulay pattan fel először, Szabó Tamást ölelik, puszilják, Borkai nyugodtan sétál, Gyárfás egykedvűnek látszik. Az elnökségi tagok választási procedúrája hajaz a Parlamentben megszokottra, fél tucat forduló is eltelik, míg végre kialakul az olimpiai ciklust kezdő tizenegy. Miértek és válaszok az eredményekre: "Kiss Balázsnak vissza kellene lépnie, akkor Schulek már bent lenne. (...) A vízilabdások kinyírják egymást, ezért a Martin kiesik. (...) A Faragó Judittal mi lesz? Ezek képesek kihagyni. (...) A Dömötörnek minek ez az egész cirkusz?"

A véleményvezéreken kívül csak az elnök képes mosolyt csalni az egyre fáradó közönség arcára. "Szavazzanak kedvenceikre!" - mondja, pedig a kereskedelmi tévék celebműsorai máshol zajlanak.

A voksolást követően a terem lassan kiürül. Az előtérben jóízűen falatoznak a megfáradt sportvezetők. A falon egyetlen tábla feszül: "Becsületes játék az egyetlen út".

Magvas zsömle, puncsos süti már alig van az asztalokon. Új olimpiai ciklus kezdődött.

Elnök: Schmitt Pál.
Alelnökök: Borkai Zsolt, Gyárfás Tamás, Gyulay Zsolt, Szabó Tamás. Elnökség: Bakonyi Tibor, Berkes István, Faragó Judit, Hegedüs Csaba, Konrád János, Kovács István, Kulcsár Győző, Magyar Zoltán, Regőczy Krisztina, Schulek Ágoston, Sinka László,
Automatikusan tag: Aján Tamás, Kamuti Jenő.

Felügyelő bizottsági elnök: Dávid Imre. Tagok: Borbély Attila, Csötönyi Sándor, Kovács Antal, Pakucs János.

Az elnökség főtitkárnak Molnár Zoltánt jelölte, aki Kamuti Jenőt váltja a poszton.

Schmitt Pál,  újabb négy évre ismét a MOB elnöke
Schmitt Pál, újabb négy évre ismét a MOB elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.