Olimpia: hírös Csepel?

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén egyhangúlag fogadta el "Az Olimpiai törvény tervezete" és "A 2020-as budapesti olimpia nagyprojekt lehetséges helyszínei" címet viselő előterjesztést. Az Országgyűlés a jövő év első hónapjaiban dönt a tervezetekről. A parlamenti képviselők többségének igenje esetén megteremtődik a 2011-es kandidálás jogszabályi háttere.

Az Olimpiai törvény rendelkezik a Pályázat Előkészítő Bizottság (PEB) létrehozásáról és egy cselekvési terv meghatározásáról. A PEB igazgatósága a választott elnökből, a kormányfő, a főváros, a MOB, a Magyar Paralimpiai Bizottság által delegált tagokból, valamint a köztársasági elnök által jelölt, az Országgyűlésben megszavazott személyekből áll majd.

Amint arról lapunk csütörtöki számában már beszámoltunk, a "Dunai szigetek olimpiája" fantázianéven bemutatott projekt megvalósulása esetén a Csepel-szigeten hoznák létre a játékok központi helyszínét. Mind az olimpiai, mind a médiafalu itt épülne fel, miként az úszóversenyeket is itt rendeznék meg. A Margitszigeten és környékén alakítanák ki az északi csomópontot, míg a labdajátékok bázisa a Puskás stadion környezetében épülne meg.

A közgyűlés pozitív határozata után a politikai pártok frakcióvezetői közösen tartottak tájékoztatót a BOM elnökével, Szalay-Berzeviczy Attilával. Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor szerint újabb két lépést tett a város afelé, hogy álma megvalósulhasson, és olimpiát rendezhessen. Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette, az ellenzék minden támogatást megad ahhoz, hogy a tervek megvalósuljanak. Levélben üdvözölte a döntést a Brüsszelben tartózkodó Schmitt Pál. A MOB elnöke jelezte: az általa vezetett szervezet kész minden segítséget megadni ahhoz, hogy 2011-ben Budapest pályázata elkészüljön, a város pedig 2020-ban a játékok házigazdája legyen.

"Ötkarikás" gyűlés
"Ötkarikás" gyűlés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.