Elfejlesztgetett idő

Számos reformerejű elképzelésről számolt be a sportnapilapban Jámbor László, az MLSZ úgynevezett futballfejlesztési igazgatója. Amint azt a vele készült interjúból megtudhattuk, fűteni kellene a magyar stadionok talaját, mert akkor télen is lehetne játszani. "Megvannak a technikai módszerek ma már arra, hogy egy labdarúgópályát olyan csőrendszerrel, fűtőgenerátorral szereljenek fel, amelynek segítségével a játéktér alkalmas lesz a futballra hidegben, hóban vagy esőben" - említette Jámbor, és még az új információk hatása alatt voltunk, amikor már azt olvastuk, hogy a nézőteret és az edzőpályát is fűteni kell.

"Ha magasabb színvonalú a kiszolgálás, ha a szurkoló nyugodtan megihat egy meleg italt a szünetben, és fűtött, fedett stadionban ülhet, akkor ott lesz decemberben is a meccsen" - fűzte hozzá Jámbor László, aki, becsületére legyen mondva, konklúzióilag nem ragadt le ennyinél, hanem közölte azt is: "A legnagyobb baj, hogy az utánpótláskorúak sem tudnak ilyenkor normális körülmények között edzeni."

Ennyi kiváló meglátás után, nézzünk magunkba, nehéz mit mondani; Jámbor László mégis- csak tagja volt a kilencvenes évek közepén reneszánszát élő Ajax edzői stábjának, legalábbis feltételezhető hát, hogy azon komoly szakemberek egyike, akiknek valóban létező elképzeléseik vannak a futballról, pláne annak fejlesztéséről. Viszont itt vagyunk mink, ősszel-télen sáros, mély talajú pályától síró egykori gyermekemberek, akiknek azért lassan kéne valami konkrétat mondani; már azon túl, persze, amit az utóbbi húsz évben is hallottunk, hogy tudniillik - nem fogják elhinni - fűteni kellene a pályákat, meg hogy a néző szívesebben jön, ha fűtött a stadion (továbbá meleg ital kapható). Az ugyanis, hogy - idézve Jámbort - "ezért keressük a megoldást az MLSZ-ben arra, hogy a klubokkal karöltve miképpen lehetne tartalmassá tenni a téli időszakot, főleg a fiatalok számára", 2008 decemberében nagyjából kevésnek tetszik. Ez hozzávetőleg olyan, mint ha azt mondanánk, hogy esőben tessenek esernyőt nyitni, különben eláznak. Ráadásul Jámbor Lászlóra még azt se lehet mondani, hogy nincs tisztában a hazai viszonyokkal, mivel - külhoni karrierje után - a Debrecen alkalmazottja volt, és a Hajdúságból azért (is) távozott, mert a város mégsem látott hozzá az infrastrukturális tervek végrehajtásához. Ebből adódóan most még azt is nyilatkozni, hogy - ismét idézzük - "az időjárás és az infrastrukturális helyzet sok mindent determinál, de gondolkodással, intellektuális erőfeszítéssel produktívvá lehet tenni a téli szünetet", alighanem a szituáció teljes félreértésére vall. Különös tekintettel arra, hogy a gondolkodás meg az intellektuális erőfeszítés - amint azt az utóbbi évtizedek bizonyítják - kevéssé jellemző erre a közegre, de ha még jellemző is lenne, abból még nem született fű alatti fűtési rendszer, mert valaki nagyon erősen koncentrált volna rá.

Vagyis lassan kéne némi materiális alapú tartalom, esetleg egy darab koncepció is. Már úgy futballfejlesztésileg, ha lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.