Helyzetben: Császári Attila

A hír: A Nemzetközi Öttusa Szövetség guatemalai kongresszusán kétharmados többséggel elfogadták a végrehajtó bizottság szabálymódosító javaslatát, így a versenyeket 2009-tõl új formában, a futást és a lövészetet a biatlonhoz hasonlóan egy számba szervezve rendezik. A testület döntése enyhén szólva is megosztja a sportágat; a határozat hátterérõl a tanácskozáson jelen lévõ Császári Attilát, a sportág hazai szövetségének elnökét kérdeztük.

– Kinek az agyából pattant ki az a vitatható ötlet, hogy ami bevált a biatlonban, az jó lesz az öttusának is?
– Az elnök, Klaus Schormann szüleménye, aki állítólag megígérte Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, hogy látványosabbá teszi az öttusát. Többünk véleménye szerint nem csupán ez állhat a háttérben, hanem az is, hogy a sportágban eddig eredménytelen országokat igyekeznek – valamilyen módon – helyzetbe hozni.
– Váratlanul érte az öttusában számottevõnek számító országokat az elõterjesztés?
– Igazából nem, az viszont sokkal inkább, hogy Dmitrij Szvatkovszkij, Sydney olimpiai bajnoka, az európai szövetség elnöke sokáig jegelte az újítással kapcsolatos véleményét, majd a kongresszuson a pulpitusra lépett, és lelkesen támogatta a tervezett változtatásokat. Utóbb kiderült, hogy a szovjet utódállamok képviselõit is „megdolgozta”, így történhetett, hogy a kétharmadhoz éppen elegendõ, harminckét szavazat összegyûlt. Így van ez, ha Szenegálnak is annyit ér a szavazata, mint a mienk.
– A közönségbarát ötlet akár még be is válhat: mennyire volt sikeres a tesztelések során?
– Éppen ez az: még egyszer sem próbálták ki, miközben a jövõ évi világbajnokságon már alkalmazni kell. Szvatkovszkij elõbb megígérte, hogy az idei Eb-n lesz teszt, majd visszamondta. Az egy dolog, hogy a nézõk jól járnak, hiszen ugyanabból a székbõl nézhetik végig az utolsó három számot. Ám az erõsen kérdéses, hogy a sportág meghatározó egyéniségeit mennyire zavarja meg az a szituáció, miszerint futás közben kell lõniük.  Ha az volt a cél, hogy boruljon a papírforma, akkor sikeres kongresszuson vagyunk túl.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.