Mátraszentistván: komfortos hazai pálya

Mátraszentistván és Mátraszentlászló határában az új síszezonra immár 3,6 kilométerre nőtt a besízhető terep, a pályák átlagosan ötszáz méteresek, a leghosszabb közülük ezer méter. A síparkot a tulajdonosai a rönkház melegedőjének kiegészítéseként egy körpanorámás büfével és napozóterasszal bővítették, a családi programok számára pedig egy snowtubingpályával tették még vonzóbbá.

Mátraszentlászló határában idén már egy kanyargós, 120 méter hosszú hóvályúban is csúszkálhatnak a gyerekek. A mátrai síparkban - csakúgy, mint az alpesi terepeken - színes felfújt ballonok kínálnak a szánkózásnál is élvezetesebb szórakozást. A hóágyúzott, sílifttel felszerelt snowtubing csúszdaparkot világítással is ellátták, így azt akár éjszaka is használhatják.

A sípályákon hét felvonó szolgálja a síelőket és a snowboardosokat, ebből három a gyerekeké, akiket síóvodában is oktatnak. A felvonók kapacitását itt folyamatosan fejlesztették, mostanra óránként 4600 főt tudnak felvonóztatni, ami lényegesen csökkentette a sorban állással töltött időt. Hét közben általában folyamatosan lehet sízni, a hétvégéken azonban 8-12 percnyi várakozással számolni kell még így is. Ami a jegyárakat illeti: tavaly 4600 forintba volt a mátrai síparkban a napi síbérlet, s a félnapos 3800 forintba került. A Mátra - lévén középhegység - területe rendszeres hóágyúzást kíván. Az ehhez szükséges áram díjának emelkedését idén 5-8 százalékos bérletár-növekedéssel kompenzálják. Az új attrakció, a snowtubing pedig két órára 2800 forint lesz. Ugyanakkor - közölte Körösi Imre, a sípark tulajdonosa - az új beléptetőrendszerük révén a bérletek pontokkal szabadon feltölthetők, ami azt jelenti, hogy a síelők a pénzükkel és az idejükkel rugalmasabban tudnak gazdálkodni.

Mátraszentistvánon úgy tervezik, hogy -3 Celsius-fok alatt akár már november közepén elkezdik a hóágyúzást. A havat az induláskor egy hétig deponálják, és stabil hideg esetén azonnal terítik a pályákon. Aki csak a szemének hisz, annak webkamerával szolgálnak. A pályáról a www.sipark.hu honlapon friss információkat kaphatnak a kirándulók és a síelők, aktuális helyi időjárási adatokkal, előrejelzésekkel és térképekkel. Mátraszentistvánra tavaly síbuszok is indultak a fővárosból, az idei szezonban az egynapos síkirándulásokról itt is tájékozódhatunk. A honlap linkjei segítségével pedig mátrai kirándulásoktól a síkölcsönzők ajánlatán át utazási programokat, sőt hasznos alpesi tippeket is kaphatunk.

KRESZ a sípályákon

Minden sízőnek úgy kell viselkedni a sípályán, hogy másokat ne veszélyeztessen és sérülést ne okozzon.

Jól megválasztott sebességgel sízzünk, s legyünk tekintettel a tudásszintünkre, a hó-, az időjárási, valamint a terepviszonyokra és a pálya zsúfoltságára!

A hátulról (fölülről) jövő sízőnek úgy kell a nyomvonalát megválasztania, hogy az előtte haladót ne veszélyeztesse, túl közeli elhaladással ne ijessze meg.

Előzni fölülről és alulról is szabad, akár balról, akár jobbról, de mindig akkora távolságot tartva, hogy az előzött síző bármilyen, akár váratlan mozgásához elegendő teret hagyjunk.

Tilos megállni a pálya szűkületében és beláthatatlan területein. Bukásnál pedig a lehető leghamarabb el kell hagyni az ilyen területet.

A följutáshoz és a legyalogláshoz egyaránt csak a pálya széle használható.

Balesetnél kötelező segítséget nyújtani!

(T. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.