Bükfürdő: golfpálya nem csak profiknak

Az angolok, svédek, németek, osztrákok vagy csehek mellett egyre több hazai vendég keresi fel az Alpokalján lévő Büköt, ahol nemcsak gyógyulni és kikapcsolódni lehet az Európa-szerte ismert fürdőben, hanem annak közelében golfozni is. Az osztrák határ közeli Vas megyei városban a rendszerváltás idején, 1991-ben épült az ország első 18 lyukú, nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas pálya, mely a természet gyönyörűségével nyűgözi le az érdeklődőt, akár ismeri a golfozás csínját-bínját, akár csak filmen látta a sokak szemében még mindig úri sportnak tartott játékot.

A Birdland Golf Club kapuján belépve lenyűgözően zöld fű, már-már erotikus hatást keltő dombok, hatalmas nyárfák, ligetek és hét tó száz madárfajjal, valamint hangtalanul suhanó kisautók és fehér labdát ütögető férfiak és nők keltik fel az érdeklődést a százhektáros terület iránt.

A golf tulajdonképpen séta a szabadban, hogy a természet, a tiszta levegő szeretetét egyesítse egy olyan sporttal, melyben a siker csupán azon az emberen múlik, aki egy speciális ütővel akár több száz méteres távolságot is legyőzve igyekszik egy lyukba ütni a kis labdát. A golfozó azonban nemcsak hódol e játék szenvedélyének, hanem a változatosan kiépített pályán legyőzi önmagát is, sőt társasági életet is él.

A pályán - ahol a feliratok yardban és méterben is adnak útbaigazítást a távolságokról - többen is lehetnek, akik a labda elütése után felszerelésüket kis kocsijukon maguk után húzva 7-9 kilométert gyalogolnak, kedélyesen beszélgetnek, akár üzleteket is köthetnek. Egy nemzetközi szaklap szerint Európában tavaly a 15 millió angol font feletti üzletek kétharmadát golfozás közben kötötték.

Balogh Károly klubmenedzser azt mondja: ezt a labdajátékot bármely korosztály játszhatja, hiszen mindenki testi és szellemi képességei szerint - ütéskor gerincét 90 fokban elfordító egészséges mozgássorozattal - a pálya rafinált kiképzését legyőzendő irányíthatja a labdát a cél felé.

Ezt a játékot a XIII-XIV. században a skót tengerparton pásztorok találták ki. Eredeti neve Links volt, pályája birkák által legeltetett, füves területen keletkezett, kitúrt bokros, homokcsapdás részt jelentett. Oly népszerű volt, hogy 1457-ben II. Jakab skót király be is tiltatta, mondván: inkább dolgozzatok. Hazánkban 1910-ben a fővárosban alakult az első klub, majd 1915-től kezdték építeni a Széchenyi-hegyi pályát. Ma már a bükin kívül például Szentlőrincen, Hencsén, Alcsútdoboz-Máriavölgyön, Tatán, Gödön, a Pólus Palace-ban, a fővárosban a Hajógyári-szigeten és Balatonudvariban vannak pályák. A gyakorlásra azonban a diósdi, lajosmizsei, Ady-ligeti, szegedi, békéscsabai, nyíregyházi vagy a zalakarosi alkalmas. Érdekes, azonban, hogy míg Európában összesen hatmillió golfklubtag van, addig hazánkban csak 1200-an regisztráltak.

De beszéljünk arról is, hogy a hatalmas büki pálya egy 60-120 méter széles, 220-250 méter hosszú, speciálisan füvesített, 8-12 milliméterre nyírt úgynevezett elütőhelyen kezdődik, ahonnan 100-120 centis acélból vagy fából készült, speciális fejű ütővel indítják el a labdát, melyet előzőleg egy kis tartóra (tee) helyeznek. A labda egyébként 4,27 centis átmérőjű, 46 grammos, műanyag burkolatú, melyen mélyedések vannak, hogy feloldják a visszahúzó légörvényeket. Az ütést követően a labda több, a szabályok szerint különböző nehézségű és füvű, esetleg csapdás, tavas játékrészre kerülhet. Végül a profik esetében Bükön a maratoni csata a 72. ütés után ér véget.

Info

Levélcím: 9740 Bükfürdő, Golf u. 4.

Telefon: 36/94/358-060

E-mail: info@birdland.hu

Internet: www.birdland.hu

Árak: gyakorlópályán egész napra 1650 Ft/fő, családi kedvezmény 30 százalékos.
Pályatúra vezetővel 2500 Ft.

Megközelítés gépkocsival Budapestről az M1-es autópályán Győrig, majd a 85-ös főúton Csornáig, onnan a 86-oson Hegyfalu irányából, illetve Sopron felől a 84-es főúton Simaságig.

Gyönyörű természeti környezetben golfoznak Bükön
Gyönyörű természeti környezetben golfoznak Bükön
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.