Az utolérhetetlen Rossi

Hovatovább nem marad jelző Valentino Rossi méltatására. Az olasz zseni három futammal az idei sorozat vége előtt, már a Japán Nagydíjon világbajnok lett a királykategóriának nevezett MotoGP-ben. Két év szünet után tudott nyerni a rendkívül erős mezőnyben, ez önmagában dicséretes tett; az már csak hab a tortán, hogy még soha, senki nem gyűjtött egyetlen esztendőben ennyi pontot, mint a Doktor.

Egészen pontosan 373-at motorozott össze: a teljesítmény érzékeltetésére legyen elég arra emlékeztetni, hogy egy évben tizennyolc futamot rendeznek, egy-egy győzelemért 25 pont jár. Rossi az idén kilenc versenyt nyert, ötször volt második, kétszer harmadik, egyszer ötödik; a Holland Nagydíjon elért 11. helye lóg ki a sorból, nagylelkűen bocsássuk meg neki ezt a kínos malőrt. Emlékezzünk inkább arra, hogy tizenhatszor állt a dobogón, alighanem az ilyen teljesítményt mondják kiegyensúlyozottnak.

Ennél a 373 pontnál is többet gyűjthetett volna 2002-ben (355), ám akkor még csak tizenhat futamból állt a vb-sorozat. Abban az esztendőben Rossi 11 versenyt nyert, úgy, hogy Brnóban egyetlen pontot sem szerzett. Egy évvel később két ponttal tovább jutott - ugyancsak tizenhat futamon -, kilencszer őt intették le a célban, és egyetlen alkalommal sem maradt le a dobogóról! A nyolcszoros világbajnok zseni 210 versenyéből 97-et nyert meg, pódiumon 151-szer állt.

Azoknak a rekordoknak a sorsa, amelyeket még nem ő tart, attól függnek, mikorra tervezi visszavonulását a huszonkilenc éves élő legenda. Amúgy a Rossi családnak már most megvan a száz futamgyőzelem: Valentino édesapja, Graziano is gyűjtött ugyanis hármat...

Rossi: nagy durranás
Rossi: nagy durranás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.