Esélylesők

Hérakleitosz persze tévedett: igenis bele lehet lépni kétszer ugyanabba az oddsmesterbe. H.-val például hét éve már találkoztunk egyszer. Akkor nem hordott ugyan szemüveget, viszont még mindig azt kéri, amit hajdan: ne írjuk le a nevét. H. tudniillik egy apró, ám nagyon fontos csavar abban az évi több tízmilliárdos forgalmat generáló gépezetben, amit sportfogadásnak hívnak. Nagyon nem szeretné tehát, ha egy borús őszi napon néhány megtermett férfi a Diósgyőr-Újpest meccs oddsainak módosítására kérné. Különben? Különben vér lesz és fogaknak csikorgatása, levágott lófej a paplan alatt, szóval az ilyenkor szokásos ügymenet. H. tehát inkább H. maradna: jobb a békesség.

A sportfogadást mellesleg, akárcsak a labdarúgást, a miniszoknyát és a rossz időt, Angliában találták ki. A britek ugyanis szinte bármire képesek voltak feltenni néhány fontot. Meghal-e a beteg II. József? Eléri-e Peary a Déli-sarkot? Vízbe fullad-e az az ember, aki az orruk előtt esett a Temzébe? - a tárgy mindegy volt, csak fogadni lehessen. Az alap tehát adva volt, és hamarosan megszületett a felépítmény is. A derék londoniak 1921-től már az esélyeket meghatározó, úgynevezett bukmékeri típusú játékon fogadhattak a különböző sporteseményekre, az angol példát pedig 1934-ben a svédek, majd négy évvel később a svájciak is követték.

Magyarországon a totó már 1947-ben megjelent ugyan, a bukmékerek feltűnésére azonban a rendszerváltásig várni kellett. A Pénzügyminisztérium 1992-ben konceszsziós pályázatot írt ki, a győztes pedig két évig erőlködött a Tuti Tipp nevű vállalkozással, majd a barátinak cseppet sem nevezhető adóterhek hatására abbahagyta azt. Bukmékerséggel legközelebb 1997-ben a Szerencsejáték Rt. próbálkozott, amikor elindította a Tippmix elnevezésű játékot. H.-ból is ekkor lett sportfogadási szakértő. Korábban ingatlanbrókerként dolgozott, ám egy pillanatig sem habozott, amikor az oddsmestereket kereső újsághirdetés a kezébe került. Mindig imádta a sportot, fiatal korában asztaliteniszezett, majd focizott, olyannyira, hogy a zamárdi úttörőtáborban társai a Zico becenévvel tüntették ki.

Egyenesen a Tippmix hőskorába csöppent. Oddsmesternek lenni akkoriban amolyan ceruzarágós, tűnődős foglalkozás volt: az ember böngészte az újságokat, hallgatta a híreket, és így alakította ki a nyereményszorzót, amely azt mutatta, 1 egység befizetésére mennyit kap vissza a jól tippelő fogadó. Vajon a Chelsea tartalékosan is képes-e megverni a Tottenham-et, törte a fejét hétről-hétre H. Illetve nem egészen. Egy oddsmesternek ugyanis azt kell inkább eltalálnia, mit gondolnak a fogadók a meccsről. Ez így már nehezebb dió. Az olaszok szeretnek ikszelni? A német csapatok verhetetlenek otthon? Ki tudja már, miért tartják magukat ezek az elképzelések. Más a helyzet viszont az érzelmekkel. A fogadó hiába érzelmi lény, ha pénzről van szó, próbál racionálisan dönteni. A Szerencsejáték Rt. például a Fradi meccseit egy ideig kisebb oddsszal adta, mondván, a zöld-fehérek ellen nem szívesen fogad senki, hamar rá kellett jönnie azonban tévedésére.

Izgalmas és szórakoztató kor volt tehát ez. De aztán nagyot fordult a világ. Megjelent az internet, a sportfogadás pedig alapjaiban változott meg. Olyan volt ez, mintha az a hajszál, amelyet egyik nap még Sherlock Holmes tanulmányozott nagyítóval, most az N.C.I.S. bűnügyi helyszínelőinek a DNS-laboratóriumába kerülne. Korábban alig ismert sportágak váltak ismertté, hirtelen mindenki megtudhatott mindent, összeállítást, sérülteket, pletykákat. Az interneten ráadásul megjelentek a különböző bukmékercégek, és ez véget vetett a Szerencsejáték Rt. addigi monopolhelyzetének.

A változás nem maradt el. A snookertől a jégkorongig, a baseballtól a curlingig hamarosan új sportágak kerültek a Tippmixbe. A pekingi olimpia alatt például az íjászat kivételével mindenre lehetett fogadni, a játékban lefogadható heti 120 sportesemény száma megtízszereződött, a labdarúgó-EB alatt pedig a Tippmix árbevétele nagyobb volt, mint az ötös lottóé. Mégis, talán a foci itta meg leginkább mindennek a levét: tíz éve még minden száz forintból nyolcvannal a focimeccsek eredményeit próbálták eltalálni, ma viszont a fogadások jó, ha a felét viszi el a labdarúgás.

A Szerencsejáték Rt. közben Zrt. lett, az oddsmesterek csapata pedig tizenkét fősre duzzadt. Van köztük egykori tornatanár, kertész, közgazdász és banki középvezető. Szinte mindannyian máshonnan jöttek, egyvalami azonban közös bennük: megőrülnek a sportért. Ülnek egy szobában, nézik a monitort vagy a falra erősített hét tévéképernyő egyikét, váltásban reggel héttől este tizenegyig dolgoznak, a családjuk alig látja őket, de mégis: boldogok. Legtöbben fociztak, volt, aki hajdan teniszezett vagy bobozott, egyikük ma is aktív snookerjátékos, bár különlegességben verhetetlen az a kollégájuk, aki a kutyás flyball megszállottja.

Munkájuk azonban már nem az, mint régen. H. például szívesen írja le pénzügyikockázat-kezelésként azt, amit csinálnak. Az oddsmesterek tudniillik időközben kicsit olyanok lettek, mint a brókerek. Természetesen még mindig figyelik a híreket, ám fél szemmel a piac alakulását lesik, nézik a világ fogadóirodáinak nyereményszorzóit, és azokhoz igazítják a magukéit. Úgy tesznek, mint a halak: egy rajban úsznak a többiekkel. Nem is tehetnek másként, hiszen ha a fogadó a világhálón jobb ajánlatot talál, azonnal odaviszi a pénzét. Pillanatnyilag majdnem háromszáz bukmékercégnél lehet online fogadást kötni, és a magyar nyelvű oldalak száma is meghaladja már a tízet.

A konkurencia tehát nagy és jól értesült. H. példaként a Kecskemét labdarúgóinak történetét említi. A játékosok egy része augusztusban gyomorrontást kapott, amiről csupán a helyi újság számolt be, ám nem telt bele negyedóra, és a világon mindenütt elindultak az ellenfél Paks oddsai lefelé. Nem volt nehéz kitalálni, miért: a külföldi fogadóirodáknak vannak emberei Magyarországon, akik figyelnek az itteni hírekre.

Ám a fogadó is más lett közben. A többség még mindig mintegy a saját örömére próbálja eltalálni, olimpiai bajnok lesz-e Igaly Diána, ám megjelentek a megélhetési fogadók, akik nagyban játszanak. Nekik szinte mindegy, hogy softballra, kerékpárra vagy a finn II. osztályú jégkorongbajnokság mérkőzéseire teszik a pénzüket. Nem a sport érdekli őket, hanem az oddsok, és ha találnak egy kedvezőt, rögtön lecsapnak rá. Nem baj, ha néha veszítenek, a nagy számok törvénye alapján úgyis jól jönnek ki a végén. Néhány országban már külön fogadói szindikátusok működnek, egy ezzel foglalkozó svéd társaságot pedig a tőzsdére is bevezettek.

Nagy a versenyfutás tehát a pénzért, és ilyenkor minden apró információ jól jöhet. Az európai oddsmesterek éves összejövetelén például legutóbb a norvég kollégák figyelmeztették a magyarokat, ősszel vigyázzanak a norvég II. osztályú labdarúgó-bajnokság oddsainak megállapításánál. Olyankor kezdődik a rénszarvasvonulás, az északi kiscsapatok pedig rendszerint tartalékosan állnak ki, mert a játékosok hajtani mennek.

Aranyat ér az ilyen füles, hiszen az oddsmestereknek nagyon észnél kell lenniük. Később ugyanis könnyű okosnak lenni. Akkor már hiába tudja az ember, hogy a Bayern lett a német bajnok, hogy Igaly érmet sem szerzett, és II. József tényleg belehalt a betegségébe.

Pearynek pedig esélye sem volt elérni a Déli-sarkot.

Mivel az Északira indult.

-------------------------------------

A fogadó is nosztalgiával gondol a hősi időkre. Akkor még rutintalanok voltak a "tétadók", s volt olyan tipp, amin csak az nem nyert, aki behunyt szemmel játszott. Ma már nem csupán a nagyban fogadók ismerik a dörgést, hanem az oddsmesterek is. Tudják, melyik csapatnak fontos a meccs, kik sérültek, van-e valami "bibi", sőt, azt is sejtik, melyik fertályon "futhatnak bele" esetleg egy előre lejátszott meccsbe. A Szerencsejáték Zrt.-nél is figyelnek mindenre, például arra, hogy milyen oddsokat adnak ugyanarra a sporteseményre a társ-fogadóirodák, vagy mekkora tét fut be egy bizonyos eredményre - és máris változtatják a nyereményszorzót.

A Tippmix minden héten sorra veszi a világ sporteseményeit és az esélyek tudatában ad meg különböző oddsokat - a végeredményt illetően. Az "alfogadásokkal" persze egy-egy mérkőzésnek sok-sok "tétele" van, kezdve azon, hogy melyik csapat rúgja az első gólt, vagy ki az utolsót. A könnyebben eltalálható meccseket úgy "védi ki" a cég, hogy azokra egyedül nem lehet fogadni, csak úgy, ha még kettőt, vagy négyet vesz hozzá a játékos. Ezért aztán egy tippmix-guru valóságos lexikon: fejből fújja a francia röplabdarangsortól a holland másodosztály focieredményeiig, az NHL-listtától (amerikai jégkorong) az NBA-ig (amerikai kosárlabda) mindent.

Magyarországon hetente átlagosan 360 ezer szelvényt töltenek ki. Persze, a profi nem annyira tippmixezik, mint inkább a szlovák fogadóirodákban fogad (nagyobb az odds, kevesebb a kötöttség), és persze ott az internet...

Bukmékerleltár
(1998-2008)

évÁrbevétel (Ft)
19985 889 801 000
19996 914 387 800
20009 091 958 000
20019 118 202 800
200210 544 306 500
20037 943 258 200
20049 790 212 500
200510 912 814 500
200613 779 043 400
200713 466 202 700
2008*20 490 000 000

 

Mladen Lambulic (MTK) és Guzmics Richárd (Haladás) küzdelme
Mladen Lambulic (MTK) és Guzmics Richárd (Haladás) küzdelme
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.