Anand: jobbnál jobb húzások

Vlagyimir Kramnyik már a félidőben besokallt a tizenkét játszmás, bonni világbajnoki páros mérkőzésen. Na de hogyne sokallt volna be, amikor a világbajnok Viswanathan Anand ellen a két békés nyitómenetet követő négy találkozóból csupán egy remit "fogott", s háromszor kikapott? Szupernagymesterek szintjén ritkán sikerül feketével győzni, a címvédő azonban kétszer is másodhúzóként törte meg harminchárom éves orosz kihívója ellenállását.

A legkínosabb mégis a hatodik parti volt, amikor sokan azt várták, hogy a harminckilenc esztendős Anand "ráül" az előnyére, s békés döntetlenre játszik. Ehhez képest az indiai klasszis nem törődött a meccs állásával, nem torpant meg, nem spekulált: egyszerűen csak sakkozott. Egy, az emberi agynak kissé szokatlannak tetsző manőverrel kibillentette riválisát az egyensúlyából, majd előnyét biztosan érvényesítette. A fordulót követő sajtótájékoztatón Kramnyik sem vitatta, hogy Anand 4,5:1,5-es vezetése után nem sok esélye maradt.

Kramnyik, a neki dolgozó - s Lékó Pétert soraiban tudó - stáb, az orosz nagymester rajongótábora, de még az ellendrukkerhad is érzi: az orosz versenyző összeomlása nem a "most éppen ez történt" jelenség. Nem, mert különleges erő sugárzik Anandból, akinek viselkedése és játéka meghökkenti a sakkvilágot... Hogy mi van a parádé mögött?

"Visi" félelem nélkül, már-már szenvtelenül, csak az állásra koncentrálva játszik, holott korábban ez az elismerésre méltó magatartás - különösképpen ilyen mértékben - nem volt rá jellemző. A partikban sorra új harcászati elképzeléseket valósít meg; ezek közül a hatodik meccsen megjátszott 9. h3, majd 10. g4-es terve nem azt a gondolatmenetet követi, amelyet emberi logikának szoktunk hívni. Akkor ki vagy mi játszik szenvtelenül, gyakran váratlan gondolatmenetet követve? Eltalálták: a számítógép! Úgy tetszik, Anand az első sakkozó, aki ifjú szekundánsai tehetségét és számítógépe célratörő, nyitott gondolkodásmódját, továbbá a gépek neutrális pszichikai hozzáállását úgy tudja saját tehetségébe, tudásába, mentalitásába integrálni, hogy ezáltal minden eddiginél értékesebb sakkozói minőséget hoz létre!

Ennyit Anandról, aki feltehetően elnyeri a világbajnoki címet: már csak 1,5 pontra van attól, miután a tegnapi, hetedik parti - kiegyenlített küzdelemben - a 37. lépés után döntetlennel zárult, így az állás 5:2. S hogy mi marad Kramnyiknak? A döntő előtti egyezség alapján - teljesítményétől függetlenül - övé a bonni díjalap fele. Azaz a fixen járó 750 000 euró számára azt jelenti, hogy minden egyes megtett jó vagy rossz lépéséért közel 2000 eurót kasszíroz. Noha a korona aligha kerül a fejére, nem lehet vitás: pénzügyi, tárgyalási szempontból Kramnyik mindenképpen "király".

A szerző nemzetközi nagymester

Viswanathan Anand
Viswanathan Anand
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.