Brit invázió

Manchestert 450 ezren lakják; ebből még nem feltétlenül következne, hogy ez a város az európai futballközpontok egyike. (Már amennyire európai az amerikai, illetve arab többségi tulajdonban lévő két helyi labdarúgóklub, a United meg a City.) Az MU persze már évtizedek óta fogalom, ráadásul most címvédő is a kontinens bajnokainak (és nem bajnokainak) tornáján, ami a United-mítosz dacára csak ritkán fordul elő, úgyhogy jelenleg kétség sincs felőle: Manchester a Number One.

De nem csak emiatt lesz ma óriási zsúfoltság az Old Trafford felé tartó villamosokon. Májusban, amikor Manchesterben rendezték az UEFA Kupa döntőjét, százezer Rangers-drukker érkezett a "szomszédba" Glasgow-ból, s bár enynyi skótra ezúttal nem kell számítani, nyilvánvaló: a Celtic-tábor sem tekint el a látogatástól. Hogy az utcákon ne legyen ütközet az újságokban csak "Battle of Britain"-ként, azaz brit csataként aposztrofált mérkőzésből, Sir Richard Leese, Manchester polgármestere jó előre nyílt levélben üdvözölte a glasgow-i szurkolókat, mert hiába favorit a United, egy angol-skót találkozó mindig éles, akár a penge. Nincs ez másként most sem, jóllehet Sir Alex Ferguson, az MU szakvezetője skót, Gordon Strachan, a Celtic trénere pedig hosszú évekig a Manchester Unitedben futballozott (többek között az edzőlovag irányításával).

Az esélyeket hűen jellemzi, hogy a mértékadás bajnokai, a brit fogadóirodák 1,3-szoros pénzt fizetnek a United, és 16,5-szöröst a Celtic győzelme esetén. Ez azonban nem befolyásolja Scott Brownt. A Celtic labdarúgója (akit nyugodtan nevezhetünk skót Brownnak is) kijelentette: "Nem félünk a házigazdák multimilliomos szupersztárjaitól." Igaz, hozzátette, hogy a kedd esti lesz az első fellépése az Old Traffordon; talán ezért ilyen bátor... De látszólag Strachan sem aggódik különösebben, noha a Celtic a legutóbbi tizennyolc, idegenben vívott európai kupamérkőzéséből tizenhetet elvesztett. A korábbi ötvenszeres skót válogatott futballista így kommentálta e mérleget: "Nem tudom, mitől lett ilyen kedvezőtlen a statisztika. Én azt látom, hogy a Celtic minden pályán egyformán jól játszik." Ám mielőtt bárki azzal vádolná meg, hogy elvesztette a realitásérzékét, meg kell említeni, mit mondott a Manchesterről: "A futballban a klasszis játékosok döntenek, s ezekből a Unitednek több van, mint nekünk."

Ferguson azonban visszafogott ("nem a számadatok futballoznak"), bár a legkevésbé sem bánná, ha csapata újabb lépést tenne a csúcsbeállítás felé. Az "Európa-rekordot" az Ajax, valamint a Bayern München (nem mai...) együttese tartja egyaránt 19, veretlenül megvívott kontinentális kupamérkőzéssel, és a Manchester United jelenleg 15-nél jár. Ebből - de csak ebből - a szempontból a döntetlen sem volna rossz eredmény az MU-nak, amely a legutóbbi BL-találkozás alkalmával egyáltalán nem söpörte le a Celticet (2006 őszén Manchesterben 3-2, Glasgow-ban 0-1).

Annál inkább lehengerelte Marc Crosast, a skót klub spanyol játékosát az 1999-es Bajnokok Ligája-döntő, az utolsó percekre felejthetetlen fordulatot tartogató Manchester United-Bayern München mérkőzés (2-1). A meccset a glasgow-i légiós a helyszínen, a Nou Camp stadionban látta tizenegy éves kölyökként, és ha visszagondol a barcelonai krimire, még mindig a hatása alá kerül. "De tudják mit? - kérdezte az újságíróktól. - Vezessünk csak 1-0-ra az Old Traffordon a 89. percben, a többit majd meglátjuk..."

Bajnokok Ligája

csoportmérkőzések, harmadik forduló

Kedd

E csoport: Villarreal-Aalborg, Manchester United-Celtic. Az állás: 1. Manchester United 4 pont (3-0), 2. Villarreal 4 (1-0),
3. Celtic 1 (0-1), 4. Aalborg 1 (0-3).

F csoport: Bayern München-Fiorentina, Steaua-Lyon. Az állás: 1. Bayern München 4, 2. 2 (3-3), 3. Fiorentina 2 (2-2),
4. Steaua 1.

G csoport: Fenerbahcse-Arsenal, Porto-Dinamo Kijev. Az állás: 1. Arsenal 4, 2. Porto 3, 3. Dinamo Kijev 2,
4. Fenerbahcse 1.

H csoport: Zenit Szentpétervár-BATE Boriszov, Juventus-Real Madrid. Az állás: 1. Real Madrid 6, 2. Juventus 4,
3. Boriszov 1, 4. Zenit 0.

Manchesteri tréning. Cristiano Ronaldo és Wayne Rooney: Készülünk!
Manchesteri tréning. Cristiano Ronaldo és Wayne Rooney: Készülünk!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.