Ki nyer majd?

Az idei Forma-1-es világbajnoki sorozat utolsó előtti versenye, a Kínai Nagydíj előtt akár matekozhatnánk is egy kicsit, csak nem lenne sok értelme. Tavaly ilyenkor aligha volt ember, aki Lewis Hamilton végső elsősége ellen fogadott volna, végül mégis Kimi Räikkönent ünnepelték.

Ez úgy történhetett, hogy a két futammal a vége előtt tetemes fölénnyel, tizenhét pont előnnyel vezető angol és csapata - éppen Sanghajban... - olyan szinten galoppírozta el a komplett versenyt, ahogyan az még egy amatőr társulattól se szokványos: sikerült addig-addig a pályán felejteni Hamiltont, amíg gumijai rongyosra nem koptak, így volt képes húsz kilométer per órás sebességgel belecsúszni a bokszutcába vezető út kavicságyába. Még ez sem lett volna végzetes, ám Brazíliában újabb elemi hibák következtek: a brit - aki újoncként lehetett volna világbajnok - csapattársával, Fernando Alonsóval keveredett kalamajkába a rajtot követően, majd rossz gombot nyomott meg, minek következtében lelassult az autója, s csupán hetedikként ért célba. Az első helyen leintett finn köszönte szépen a lehetőséget: egy pont előnnyel világbajnok lett.

Hamilton - és a McLaren - az idén is nagy erőket mozgat meg annak érdekében, hogy elveszítse a már megnyertnek hitt vb-sorozatot. Az idei tizedik verseny, a Német Nagydíj óta nem sikerült győznie, dobogón is csak háromszor állt; legutóbb, a Japán GP-n történetesen a 12. helyen ért célba. Most speciel annak a Felipe Massának készíti elő a terepet, aki már-már feladta a küzdelmet; korai volt, mert az angol mindig képes valami elképesztőt produkálni. Japánban rögvest az első körben elvesztette a versenyt, egy fölösleges kakaskodást követően megpördült, és mire ismét egyenesbe állította az autót, az egész mezőny elment mellette.

Hamilton előnye így mindössze öt pont a brazil előtt, ami a tavalyi tizenhéthez képest elenyésző. Ráadásul az a hír járja, hogy - agresszív vezetési stílusa miatt - többen is neheztelnek az angolra, ami az álmoskönyv szerint nem éppen szerencsés két, sorsdöntő futam előtt. Még Robert Kubicának is maradt reménye a végső győzelemre, hiszen csupán tizenkét pont a hátránya Hamilton mögött, és, ugyebár, Räikkönennek tavaly ennél kicsivel több volt a "mínusza"...

Sanghajban tegnap lefutották az első két szabadedzést: mindkettőt Hamilton nyerte. Ez senkit ne tévesszen meg, hiszen az nem is lehet vita tárgya, hogy ő a leggyorsabb pilóta. Csak versenyezni ne kellene...

Az élmezőny (két futammal a vége előtt).

Pilóták. 1. Lewis Hamilton (brit, McLaren) 84 pont, 2. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 79, 3. Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber) 72, 4. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 63, 5. Nick Heidfeld (német, BMW-Sauber) 56, 6. Heikki Kovalainen (finn, McLaren) 51, 7. Fernando Alonso (spanyol, Renault) 48, 8. Sebastian Vettel (német, Toro Rosso) 30. Csapatok: 1. Ferrari 142 pont, 2. McLaren 135, 3. BMW-Sauber 128.

Rajta (is) a világ szeme. Hamilton szabadedzése
Rajta (is) a világ szeme. Hamilton szabadedzése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.