Laktat, mint a makaróni

Az úgy kezdődött, hogy 1908-ban az Olasz Labdarúgó Szövetség előterjesztette: ne játszhassanak külföldiek az itáliai bajnokságban.

A javaslathoz a Milan csatlakozott, mire negyvenhárom - itáliai és svájci - tagja otthagyta a klubot, majd megalapította az Internazionalét. Külön bájt kölcsönzött az ügynek, hogy a vörös-fekete futball- és krikettklubot (amelyben egyébként soha nem kriketteztek) Alfred Edwards, a milánói angol alkonzul meg néhány társa hozta létre, s ebből adódik az elnevezés is: az nem AC Milano, hanem Milan, ugyebár...

Viszont a kiválással létrejött a "makaróni-maratoni", a labdarúgó-történet legnagyobb hagyományú párharcainak egyike. A két csapat 268 alkalommal találkozott eddig, és az 1929-től működő Serie A-ban is nem kevesebb, mint 170 mérkőzést vívott egymással. A statisztika 61 Inter- és 57 Milan-győzelmet, valamint 52 döntetlent rögzít.

Szoros...

Még kiegyensúlyozottabb az utóbbi évtized mérlege, hiszen az ezalatt rendezett húsz bajnoki meccsen csak háromszor fordult elő, hogy valamelyik együttes egy gólnál nagyobb különbséggel nyerjen. Mindháromszor a Milan ünnepelt: előbb 3-1, majd 4-2 után, sőt 2001 májusában 6-0-ás sikert köszöntött a kivételes alkalomhoz illő ovációval a vörös-fekete tábor.

A két csapat holnap este megint összecsap az 1926-ban avatott és az 1990-es világbajnokságra átépített San Siro stadionban. Amelynek történetében szintén van közös vonás, elvégre Giuseppe Meazza, a legújabb kori névadó az Interben és a Milanban is játszott. A kék-feketéknél "kicsivel" többet: 365 meccset, míg az örök riválisnál ennek a tizedét (37-et).

Ma persze mindkét klub internacionális. Hogy mást ne mondjunk, a Milan kispadján vasárnap 248 brazil válogatottság ül majd (Dida 91, Ronaldinho 84, Emerson 73). Ebből kitetszik, hogy Carlo Ancelotti edző nem tervezi Ronaldinho szerepeltetését a kezdő tizenegyben; az olasz lapok szerint a biztonságos Flamini, Gattuso, Ambrosini, Kaká, Seedorf középpályás ötöst játszatja, és csak egy igazi csatárt küld pályára: Alexandre Patót. A vetélytársnál sem akárkik foglalnak helyet José Mourinho szakvezető mellett, cserére várva: Toldo, Burdisso, Sztankovics, Quaresma, Adriano, Balotelli, Crespo. Elöl tehát Mancini és Ibrahimovic társa Cruz lesz - ha igaz -, miközben az ember még mindig a második sorra gondol, mert az akár All Star-garnitúrának is beillik. Képzeljék az elsőt...

A tét - mint mindig - nagy, ám a Milan számára még nagyobb is, mint rendesen, hiszen az Inter veretlenül vezet, míg riválisa jelenleg csak kilencedik. Igaz, hat pontját az előző két fordulóban szerezte - két vereség után -, és a Lazio elleni 4-1 alkalmával már az ördögi Milant láthatta a publikum. De az Internazionalénak immár tíz pontja van, és nincs gyenge pontja.

A kimenetel bizonytalan. Csak a telt ház biztos, elvégre nem véletlenül vált hasonlóan nevezetessé a milánói gála, mint a milánói Scala. Nyugodtan vonható párhuzam e kettő között, már csak azért is, mert ki mondaná, hogy a Milan-Interhez nem kell jó torok...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.