Bővített kiadás

Az UEFA végrehajtó bizottsága pénteken egyhangúlag elfogadta Michel Platini elnök előterjesztését, így 2016-tól huszonnégy válogatott szerepel majd az Európa-bajnokságon.

"A létszám nő, s a színvonal sem csökken" - jelentette ki az elöljáró, még ha ezzel kapcsolatban vannak is kétségek. A tornán hat négyes csoportot alakítanak ki; az első kettő minden kvartettből továbbjut, és hozzájuk csatlakozik a négy legjobb harmadik. A huszonnégyes létszám a hatszorosa a kezdetinek, hiszen 1960 és 1976 között négy csapat alkotta az Eb-végjáték mezőnyét. (Kétszer - 1964-ben és 1972-ben - a magyar válogatott is helyet kapott az elitben.) Aztán 1980 és 1992 között nyolc együttes vetélkedett, s 1996-tól már tizenhat ország képviseltetheti magát az Európa-bajnokságon.

A selejtezőcsoportok maradnak hat-, illetve ötcsapatosak; tekintve, hogy az 1972-es volt mindmáig az utolsó magyar szereplés, egyelőre fókuszáljunk erre. A FIFA világranglistáján ötvenedikként "jegyzett" magyar válogatott amúgy sincs a legjobb huszonnégy európai között: az UEFA-hoz tartozó ötvenhárom ország rangsorában a huszonnyolcadik helyet foglalja el. Előtte van Spanyolország, Olaszország, Németország, Hollandia, Horvátország, Csehország, Portugália, Törökország, Franciaország, Oroszország, Románia, Anglia, Skócia, Bulgária, Görögország, Izrael, Ukrajna, Lengyelország, Svédország, Észak-Írország, Szerbia, Norvégia, Dánia, Írország, Finnország, Svájc, de még Moldova is... Lapunknak Szepesi György, aki egyaránt tizenkét évet töltött az UEFA-ban és a FIFA végrehajtó bizottságában, diplomatikusan azt mondta: "A döntés fellendülést hoz a kontinens futballjában. Hogy a magyar labdarúgásban is? Azt - tekintettel a sportág hazai helyzetére - nehéz megállapítani."

Az európai szövetség bordeaux-i tanácskozásán természetesen a 2012-es Eb is szóba került. "Egyelőre nincs B terv" - jelentette ki Platini a lengyel, ukrán rendezésről, de nyomatékkal hozzátette, hogy az előkészületek ütemén gyorsítani kell, és az UEFA legkésőbb a jövő év nyarán megvizsgálja, hogy valóban megfelelővé vált-e a tempó. A kritikus pontok: a stadionépítés Kijevben, valamint Varsóban, továbbá az autópályák, a szállodák, a repülőterek készültségi foka. Azaz a helyzet egyáltalán nem megnyugtató...

Ami az európai klubtornákat illeti: a 2009/2010-es évadtól az UEFA Kupát felváltja az Európa Liga, amelynek - BL-mintára rendezendő - csoportmérkőzésein 48 csapat vehet részt. A kontinentális szervezet döntött arról is, hogy a Bajnokok Ligája 2011-es döntőjét a londoni Wembley stadionban tartják (2009-ben Rómában, 2010-ben Madridban rendezik az első számú európai klubvetélkedő csúcstalálkozóját).

Platini: fohász a bővítésért
Platini: fohász a bővítésért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.