Rekorder Robinho

Hétfőről keddre virradó éjszaka milliók rostokoltak a tévés és világhálós hírcsatornák előtt, hogy tanúi legyenek az emberemlékezet óta legfeszültebb átigazolási finálénak.

A futballrajongó közvélemény aktív szerepet játszott az információk továbbításában, csak a BBC online kiadásának úgynevezett 606-os "chat roomjában" több mint 31 ezer üzenet cserélt gazdát.

A transzfer "ablak" becsukása előtti percekben két brit rekord is megdőlt. Sokan - köztük e sorok írója - azt hitték, álmodnak, amikor a késő este felröppent találgatást megerősítették: Robinho a Manchester City játékosa lett. A huszonnégy éves brazil válogatott csatár még vasárnap is azt hangoztatta, hogy legszívesebben a Chelsea-ben folytatná pályafutását. Ehhez képest a hétfői tulajdonosváltást követő aranyláz első látható jeleként a Manchester City kicselezte a "kékeket", és 34,2 millió fontot (több mint 10 milliárd forintot) perkált le a csatárért. Brazil újságírók szerint Robinhónak fogalma nincs, mibe vágta a fejszéjét, valószínűleg nem is tudja, hogy Manchesternek más csapata is van, mint a Bajnokok Ligája-győztes United. A Cityt hírek szerint 200 millió fontért megvásárló Abu-Dzabi Egyesült Fejlesztési és Befektetési Csoport (angol rövidítéssel ADUG) mögött álló uralkodó család anyagi ereje még Roman Abramovicsét is többszörösen felülmúlja, így nem csoda, hogy hétfő este a fél világra, köztük megdöbbentő módon Dimitar Berbatovra (Tottenham), David Villára (Valencia) és Mario Gomezra (Stuttgart) is ajánlatot tett. A 34,2 millió font brit rekorddal ér fel, közel négymillió fonttal haladja meg a Chelsea-ben lúzernek bizonyuló Andrej Sevcsenko 2006-os vételárát.

A Milanból érkezett és oda visszatért ukrán válogatottnál Berbatov is többe került a Manchester Unitednak (30,45 millió font, plusz a húszéves Fraizer Campbell kölcsönjátékosként egy évre). Sir Alex Ferguson január óta küzd a Tottenham vezetésével a nagy reményekre jogosító középcsatárért, aki "új magasságokba emelheti" a bajnokcsapatot. A transzfervilágrekordot változatlanul Zinedine Zidane tartja 46 millió fonttal, Luis Figo (Barcelona-Real Madrid, 37) és Hernan Crespo (Parma-Lazio, 36) előtt. A "királyi gárda" elnöke, Ramon Calderon kedden közleményben jelezte, hogy a Real Madrid nem pénzügyi vagy futballokokból vált meg Robinhótól; a játékosnak egyszerűen nem volt maradása a Bernabeu stadionban.

Robinho: London helyett Manchester
Robinho: London helyett Manchester
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.