Nagy arab szám

Viharos időszak áll az 1865-ben alapított Manchester City mögött, amely mindössze egy éve került a korábbi thaiföldi kormányfő, Thaksin Shinawatra tulajdonába. A vállalkozó szellemű politikus eredetileg sem becsvágyban, sem bankbetétben nem szenvedett hiányt. Előbb Sven-Göran Eriksson személyében az angol válogatott élén ugyan mérsékelt sikert elérő, nemzetközileg mégis nagyra tartott trénert szerződtetett a halványkék mezes gárdához, majd biankó csekkel támogatta a svéd szakvezető csapatépítő álmait.

A City közepes teljesítménye a Premiershipben minőségi cserére késztette Shinawatrát: az azóta Mexikó szövetségi kapitányává kinevezett Erikssont az évad végén a népszerű walesi szakvezető, Mark Hughes követte a kispadon. Közben a thaiföldi politikus ellen közben - korrupciós vádakkal - eljárás indult szülőhazájában, mely elől a szigetországba menekült. Befagyasztott vagyonából nem futotta többé játékszere fejlesztésére, tekintélyének összeomlása miatt pedig tarthatatlanná vált szerepvállalása a Premiershipben.

Ennek nyomán a múlt hét végén Shinawatra megállapodott az Abu dzabi Fejlesztési és Befektetési Társasággal, amely - egyelőre meghatározatlan összegért - "együttműködési megállapodást" kötött a Cityvel. Az üzletet a manchesteri klub pénzügyeinek áttekintése után, két héten belül véglegesíthetik. Thaksin Shinawatra azt reméli: bizonyos kisebbségi tulajdont és tiszteletbeli elnöki címet meg tud őrizni a klubban, amely hétfőn 8,5 millió fontért megvált a Tottenhamhez szerződő Vedran Corluka horvát válogatott hátvédtől. (Szintén a Tottenhamhez került Roman Pavljuscsenko, az orosz válogatott csatár.)

A The Daily Telegraph szerint újabb színes egyéniség követi a Glazer családot, Tom Hickst, ifjabb George Gillettet, Roman Abramovicsot és másokat a Premiership külföldi tulajdonosai között. A Man City-ügyletben meghatározó szerepet játszik Suleiman al-Fahim, az Abu dzabii fejlesztési társaság igazgatóságának tagja, a Hydra Properties vezérigazgatója. A mindössze harmincegy éves üzletember a hírek szerint már tizenegy esztendős kora óta foglalkozik befektetésekkel, tizenöt évesen ingatlanokat vásárolt. Az "arab Donald Trumpként" emlegetett multimilliomos, egyben sakktehetség a pénznél és befolyásnál jobban csak a reflektorfényt szereti; gyakran kapták lencsevégre hollywoodi hírességek - Demi Moore, Leonardo Di Caprio - társaságában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.