Megyesi Gusztáv: Lányok, sírjatok!

Nekem bizony tetszik, amikor sírnak a másodikok. Négy magyar ezüst született Londonban, négyszer mondták be a riporterek, négyszer írták le a lapok, hogy nagy dolog ez, sok versenyző, csapat, ország, sőt nép örülne, ha ezüstje volna. A férfi kajak négyes kivétel volt, a fiúk a maximumot hozták ki magukból, de már Ungvári Miklós elszontyolodott, akárcsak Lőrincz Tamás, és akkor még itt voltak a lányok, leginkább Janics Natasa, aki előre bejelentette, hogy aranyért érkezett, és mindjárt kettőért, ám most egyik sem jött be, ezüst és bronz lett a vége, nyelte is a könnyeit a dobogó szélső fokain állva.

Janicsnak most szinte elő van írva, hogy márpedig ne legyen csalódott és szomorú, örüljön az ezüstnek, bronznak, mert azok is szépen csillognak, s gondoljon arra, mekkora pályafutás az övé. A tévében a szövetségi kapitány is ezzel vigasztalta, van neki három olimpiai győzelme, tizennyolc világbajnoki aranya, ennek örvendjen. A sportlapban Nagy Tímea kétszeres olim­piai bajnoknő mondja, hogy Natasa a mennybe vágyott, ám így is a felhők fölé jutott, még Jakupcsek tévés személyiség is megszólalt, aki ehhez is ért, az ezüsthöz, hiszen nemrég ő is szült, így bizton állíthatja, hogy szülés után sokkal nehezebb kajakozni, mindösszesen tehát egy ország kéri, hogy tessék abbahagyni a sírást.

De miért nem lehet békében hagyni Janicsot, hogy igenis, keseredjen el, ostorozza csak saját magát, ő tudniillik ettől Janics. Friss bajnokként ő kiáltotta a szélbe két méterrel az athéni célvonal után, hogy „én vagyok a világ legboldogabb embere”, mert ő ilyen, a saját szemünkkel látjuk, hogy rendre ezer fokon ég, és a pokolban is a tűzből merít erőt; hagyni kellene, hogy kisírja magából ezt az ezüstöt és bronzot, amit már ő se mer kudarcnak nevezni, mert mit szólna a világ. Ne legyünk önzők, ne erőltessük Janicsra a közhelyeinket, a kudarcok utáni örökös önbecsapásainkat és magyarázkodásainkat, ne mondjuk a vereséget győzelemnek, még szülés után egy évvel se, főleg olyan kontextusban ne, miszerint „ahhoz képest, hogy szült, egészen jó volt”. Ja és persze, hogy ilyen a sors, a versenysport különösen, egyszer fent, egyszer lent, ez tudniillik méltatlan hozzá, Janics ugyanis pontosan tudta, mi vár rá, sőt azzal is tisztában volt, hogy éppen egy éve szült, mindezt belekalkulálta a terveibe, ennek tudatában akart aranyat, s éppenséggel megalapozottan, nem pedig a vakvilágba ígérgetve.

Kell az ezüst. A lehető legemberibb pofon, amit sportoló kaphat, pedig nyilván nagyon fáj. Fel kell nézni a dobogó tetején álló győztesre, aki tán nem is jobb, és jó pofát vágni a vereséghez. Nem lehet e helyzetet kiemelni a pillanatból, s azt mondani, hogy Rióban majd sikerül, mert ez is csak önáltatás. Ez a londoni olimpia volt, a riói meg a riói lesz. Lőrincz Tamás mondta az elveszített birkózódöntő után a riporter vigasztaló szavaira, hogy „ez az esély soha többé nem jön vissza... több volt bennem, és ilyen lehetőség még egyszer talán soha nem ada­tik meg”.

Azért is kell az ezüst, mert a vesztes lehorgasztott feje, kényszerű mosolya hitelesíti a későbbi aranyat, az teszi a bajnokokat nem ikonná és nem élő legendává, hanem emberivé, amire most a legnagyobb szükségünk van. Amikor női kajakpárosunk csak a második helyet szerezte meg, Janics azt mondta a Nemzeti Sportban: „Nem égett bennünk az a láng, ami szokott”. Kovács Katalin a Népszabadságban pedig ezt: „Valahogyan nem égett a szokásos tűz bennem”. Azt már megszoktuk, hogy a vesztes a körülményekre, pályára, szélre, fáradtságra fogja a kudarcát, és Londonban – szerencsére – már az is bevett gyakorlattá vált, hogy a vesztes sportszerűen az ellenfelet dicséri, elismerve: jobb volt nála. Ám hogy beismerje, ezúttal nem volt meg benne a szükséges és elvárható tűz, ez merőben új. Az csak az igazi nagyok sajátja, hogy a világ elé merik tárni legbensőbb titkukat is, még azt is, hogy most valami nagyon hiányzott legbelül. Van mire őszintének lenniük, úgyhogy csak nyugodtan sírjatok, lányok!

A csalódott Douchev-Janics Natasa, miután a harmadik helyen ért célba a 2012-es londoni nyári olimpia női kajak egyes 200 méteres számának döntőjében
Dorney, 2012. augusztus 11. Douchev-Janics Natasa szomorkodik, miután a harmadik helyen ért célba a 2012-es londoni nyári olimpia női kajak egyes 200 méteres számának döntőjében a Dorney falu melletti Eton Dorney evezőspályán 2012. augusztus 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.