Labdarúgó BL: Bevándorlók rangadója következik

Újabb olasz–német találkozó következik a labdarúgó Bajnokok Ligájában, és a Leverkusen úgy utazik Rómába, ahogyan a Juventus ment Mönchengladbachba: ­vendéglátója három forduló után nyeretlen sereghajtó. Ám a német klub sportigazgatójának nagyon jó véleménye van az AS Romáról...

A korábbi 90-szeres német válogatott, világbajnok ­Rudi Völler azt mondta: „Az AS ­Roma akár bajnok is lehet." Kétségkívül igaz, bár tippelni veszélyes, mert a kontinens talán legszorosabb bajnoksága az olasz. Az élen ez a helyzet: 1. Fiorentina 24 pont, 2. Inter 24, 3. AS Roma 23, 4. Napoli 22. Lehetne másként is – sóhajtanak az Örök Városban, de legutóbb az Inter 1-0-ra legyőzte a forduló előtt még listavezető római csapatot.

Völler hízelgő szavain persze nem lehet csodálkozni, mert a nyolcvanas-kilencvenes évek nagy hírű csatára öt éven át az AS Roma együtte­sében futballozott. Bordó-sárga mezben 142 bajnoki mérkőzést játszott, Rómában – ahol hazai pályán lett vb-aranyérmes – úgy nevezték: „a repülő német". Itáliai utódai­val messzemenően elégedett („sokszor megmutatták már, hogy nagyszerű játékra képesek" – említette), ám most nyilván nem lenne boldogtalan, ha nem muzsikálna oly tökéletesen az opera hazájának zenekara.

Hernandez (Leverkusen) a 4-4-es meccsen
Wolfgang Rattay / Reuters

A legbiztatóbb előjel a táblázat: azon a Leverkusen továbbjutó, míg az AS Roma kiesőhelyen áll. Volt már ilyen BL-tabella: 2004 őszén a Bayer tíz pontot vert az utolsó helyezett római együttesre, s még a Real Madridot is megelőzte. Most nem valószínű, hogy a Barcelona elé kerül, de ma este fontos volna számára legalább a döntetlen, itáliai siker esetén ugyanis a vetélytárs mögé szorulna...

A formák alapján ez a leginkább feltehető változat, hiszen azóta, hogy az AS Roma 3-2-re kikapott a minálunk folyton lekezelt – aztán rendre kellemetlenségeket okozó – ­BATE Boriszovtól, az olasz együttes négy mérkőzést megnyert, és csak egyet vesztett. Ez idő alatt a Bundes­liga hetedik helyén álló Leverkusen két győzelmet, három döntetlent és egy vereséget számlált; a Wolfsburg vendégeként maradt alul ­(2-1) a múlt hét végén.

Ám előre látni semmit nem lehet, mert a riválisok a Ba­yer otthonában egészen különleges küzdelmet vívtak: a Leverku­sen vezetett 2-0-ra, aztán az AS ­Roma 4-2-re, míg a vége 4-4 lett. Az olasz ­diadallal kapcsolatos feltételezéssel azért is óvatosan kell bánni, mert a római együttes egyetlenegyet nyert meg német csapattal odahaza vívott legutóbbi nyolc európai kupamérkőzése közül. E nyolcasban benne van a Bayern Münchentől elszenvedett 1-7 is...

Van-e, ami itt sejthető?

Talán a két összeállítás. Az AS ­Roma a Szczesny – Toroszidisz, Manolasz, Leandro Castan, Digne – De Rossi, Pjanic, Nainggolan – Florenzi, Dzeko, Szalah tizeneggyel vonul ki, míg a Leverkusen a Leno – Donati, Tah, Papadopulosz, Wen­dell – Bellarabi, Kramer, Calhanoglu, Ömer Toprak, Mehmedi – Hernandez felállásban kezdi a játékot.

A házigazdák csapatában két olasz – a harmadik, Donati a Leverkusen légiósa –, a vendégekében négy német lesz (közülük is Bellarabi édesapja marokkói, míg Tah elefántcsontparti gyökerű). Pályára lép továbbá három görög, két török, két bosnyák, két brazil, egy-egy belga, egyiptomi, francia, lengyel, mexikói, valamint macedón származású svájci.

Mennyi gazdasági bevándorló! (Mint mindenütt a futballban.) Már a pályát is elfoglalják és a képernyőt is betöltik...

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.