Kurt Warner: a pályáról a történelemkönyvekbe

Azon szerencsések, akik látták néhány hete a Green Bay Packers–Arizona Cardinals találkozót az amerikaifutball-liga rájátszásában, azok pontosan tudják, milyen kvalitású játékossal lett szegényebb az NFL abban a pillanatban, amikor Kurt Warner bejelentette visszavonulását.

A citált találkozón az irányító 51:45-ös győzelemre vezette a vendégcsapatot; egy héttel később a New Orleans már túl nagy falat volt az Arizonának, így az együttes kiesett. Újabb tizennégy nap múlva pedig a harmincnyolc esztendős quarterback sajtókonferencia keretében jelentette be: nincs tovább.

Arizona Cardinals quarterback Kurt Warner leaves the field after the Cardinals were defeated by the Pittsburgh Steelers in the NFL's Super Bowl XLIII football game in Tampa, Florida, February 1, 2009.  REUTERS/Pierre Ducharme (UNITED STATES)
Arizona Cardinals quarterback Kurt Warner leaves the field after the Cardinals were defeated by the Pittsburgh Steelers in the NFL's Super Bowl XLIII football game in Tampa, Florida, February 1, 2009. REUTERS/Pierre Ducharme (UNITED STATES)

Az NFL legjobb irányítói között számon tartott sportoló karrierje korántsem a ligában jól ismert modellt követi. Nem kelt el a draft első körében, nem kapott azonnal lehetőséget egyetlen csapatnál sem a bizonyításra, sőt, volt idő, amikor úgy tetszett: nem is reménykedhet abban, hogy valaha is bemutatkozhat a legjobbak között.

Jól példázza Warner vesszőfutását, hogy 1998-ban, azaz 27 évesen (!) még az amszterdami admirálisokat vezényelte az európai ligában, ami lássuk be, nem a szakma csúcsa... Most pedig, tizenkét évvel később, nyilvánvalónak tetszik, hogy a Hall of Fame, azaz a Hírességek csarnokának egy potenciális tagjelöltje búcsúzott a ligától.

Warner ugyanis azóta Super Bowl-győztes irányító, akit két ízben is a liga legértékesebb játékosának választottak. Derekas teljesítmény, pláne, ha hozzátesszük, hogy már 28 éves volt, amikor elindult a pályán, amennyiben ekkor léphetett először pályára kezdőcsapat tagjaként az NFL-ben. Hogy sok időre nem volt szüksége ahhoz, hogy felvegye a liga gyilkos ritmusát, annak ékes bizonyítéka, hogy 1999-ben már ő a bajnokság MVP-je, a St. Louis Rams együttesét pedig Super Bowl-győzelemre vezényli.

Két évvel később újra a fináléig vezette a garnitúrát, akkor azonban a New England Patriots már útját állta Warneréknak. Igaz, ebben az évben is az irányítót választották a liga legértékesebb játékosának.

Nem is csoda, hogy Chip Rosenbloom, a Rams tulajdonosa elfogódottan nyilatkozik az együttes vezéréről: „Nagyon sokat tanultunk Kurttől; nagylelkű, nagyszerű, nemes ember. Mindig hálásak leszünk neki azért, amit a St. Louisért, a közösségért tett. ".

Tény: a számos rosszfiút, kétes ügyletet, fegyveres balhét magáénak tudó liga egyik eblematikus alakjává vált Kurt Warner. Példás férj és családapa, aki hét gyermekét neveli párjával. Igazi példakép.

Pályája azonban korántsem töretlen, amennyiben a St. Louis-i csapattól való távozását követően a New York Giants együtteséhez igazolt, ahol hamar kegyvesztett lett. Az ok: Eli Manning. A fiatal irányítónak kellett Warner helye.

Ám 2005-ben újabb fordulat következett: Warner az Arizona Cardinalshoz igazolt, s 2008-ban egészen a Super Bowl-ig vezette a garnitúrát, ahol a csapat csak a játék fatalitása nyomán szenvedett vereséget.

Az idei szezonban újra a rájátszásig jutott az együttes, ahol következett a Green Bay elleni 51:45-ös diadal, valamint Kurt Warner felejthetetlen gálaelőadása öt TD-passzal feldíszítve.

A sportoló karrierje során öt alkalommal lépett fel a Pro Bowlon, azaz az NFL all-star mérkőzésén. Számos rekord őrzi a nevét, de minden csúcsnál többet árul az irányító képességeiről, hogy az utóbbi negyedszázadban a Hall of Fame-be választott tizennégy quarterback mindegyikénél jobb százalékban értek célt passzai pályafutása során, ezek az átadások átlagban hosszabbak voltak, mint pályatársaié, továbbá mindahányuknál több yardot passzolt átlagban.

Most befejezte. Kurt Warner a pályáról egyenesen a történelemkönyvekbe távozott.

Warner legszebb pillanatai a ligában:

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.