Külföldiek kíméljenek

Jó napja volt vasárnap a Chelsea-nek: José Mourinho csapata ötödször nyerte meg az angol Liga Kupát – 2-0 a Wembley-ben a Tottenham ellen –, a bajnokságban pedig üldözője, a Manchester City 2-1-re kikapott Liverpoolban.

Meglehetősen nyomott hangulatban rendezték a Premier Liga huszonhetedik fordulóját, illetve a „szuper vasárnap” keretében a Liga Kupa döntőjét. A „világ leggazdagabb bajnokságának” csapatai ugyanis gyászosan (nem) teljesítettek az előző napokban. A Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában szereplő öt együttes – Arsenal, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Everton – közül egyedül az utóbbi tudott győzni az errefelé nem sokra tartott berni Young Boys ellenében. Az egyesített gólkülönbség 9-5 volt a külföldiek javára...

José Mourinho: Ez az én kupám!
José Mourinho: Ez az én kupám!
John Sibley / Reuters

José Mourinho annál szebb emlékeket őriz az angol Football League-hez tartozó 92 csapat számára kiírt Liga Kupával kapcsolatban. Ebben a sorozatban nyerte el első szigetországi trófeáját 2005-ben a Chelsea edzőjeként, és lelkesedése azóta sem csökkent e széria iránt. A kékek ellenfele vasárnap – zuhogó esőben – a Tottenham volt. Az utóbbi napok rasszista kirohanásai után a Wembley stadionba tartó minden Chelsea-szurkoló levélben kapott figyelmeztetést a klub zéró toleranciájának megsértésével járó szankciókról.

Az első félidőt a „Spurs” uralta, de az első félidő vége előtt „Mr. Chelsea”, azaz Terry kapitány lábáról – Harry Kane-en irányt változtatva – a Tottenham hálójába jutott a labda. Ez volt a csókokat dobáló Mourinho csapatának első kapura rúgása... A második félidőben már sokkal jobb volt a Chelsea, s bár az 56. percben elért második gól után Diego Costa ünnepelt, a labda Walker térdéről vágódott a kapuba (2-0).

A bajnoki forduló rangadóját, a Liverpool–Manchester City találkozót a házigazdák kiváló formában várták, hiszen ebben a naptári évben nem szenvedtek még vereséget a Premier Ligában. A mérkőzést a magukra találó „vörösök” 2-1-re nyerték, nagy szívességet téve a Chelsea-nek. A 11. percben Henderson lőtt védhetetlenül a manchesteri Hart kapujának jobb felső sarkába, ám a meccs hőse a brazil Philippe Coutinho volt, aki megállíthatatlan játékmesterként irányította társait, majd a 75. percben parádés mozdulattal küldte a labdát a tizenhatos bal oldalától a „hosszú” felsőbe (2-1).

A Cityt ezúttal is David Silva vezényelte; ő indította el azt az akciót is, amelynek végén a bosnyák Dzeko a 25. percben ötvenedik angol bajnoki góljával iratkozott fel az eredményjelző táblára. Talán még soha nem látszott olyan elgyötörtnek Arsene Wenger, mint a Monacótól Londonban elszenvedett 3-1-es BL-vereség után. Némi vigaszt nyújt számára, hogy a Mersey partján az Arsenal legyőzte az Evertont. A 39. percben a francia Giroud, míg a 89.-ben a cseh Rosicky – Jagielkán megpattanó – labdája került a vendéglátók hálójába (0-2).

Az élmezőny: 1. Chelsea 60 pont/26 mérkőzés, 2. Manchester City 55, 3. Arsenal 51, 4. Manchester United 50, 5. Liverpool 48.

Ez volt még

FRANCIAORSZÁG Az első osztályú bajnokság 27. fordulójában: Lille–Lyon 2-1, Marseille–Caen 2-3, Monaco–PSG 0-0. Az élmezőny: 1. Lyon 54 pont, 2. PSG 53, 3. Marseille 50.

HOLLANDIA Az élvonal 25. fordulójában: Eindhoven–Ajax 1-3 (a hazaiak 17 meccs után először kaptak ki), Alkmaar–Willem II 2-0. Az élmezőny: 1. Eindhoven 64, 2. Ajax, 53, 3. Alkmaar 47.

OLASZORSZÁG A Serie A 25. fordulójában: Sassuolo–Lazio 0-3, Internazionale–Fiorentina 0-1, Torino–Napoli 1-0, az AS Roma–Juventus rangadót ma rendezik. Az élmezőny: 1. Juventus 57/24, 2. AS Roma 48/24, 3. Napoli 45, 4. Lazio 43, 5. Fiorentina 42.

SPANYOLORSZÁG Az első osztályú bajnokság 25. fordulójában: Granada–Barcelona 1-3, Sevilla–Atletico Madrid 0-0, Real Madrid–Villarreal 1-1. Az élmezőny: 1. Real Madrid 61, 2. Barcelona 59, 3. Atletico Madrid 54.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.