A látványszakágak is 'billegnek' dotáció nélkül

"Állami vagy önkormányzati segítség nélkül – egyelőre – lehetetlen magas szinten teljesítő profi csapatot fönntartani” – jelenti ki Tóth István, az Alba Volán vezérigazgatója annak kapcsán, hogy a székesfehérvári jégkorong-, női kézilabda-, továbbá férfi kosárlabda-együttes közösen fordult gyorssegélyért a település vezetéséhez.

A klubok az évad befejezéséhez kértek újabb „forintdózist”. Tóth szerint a legfőbb probléma az, hogy a sportfinanszírozás szisztémája – a rendszerváltás után f– nem nőtt föl a testkultúra szintjére. A hokisokat szponzoráló cég elöljárója hozzáteszi: a gazdasági válság csupán föltette az i-re a pontot...

Hasonlóan vélekedik Halm Rolland, az Albacomfp kosárlabdacsapatának ügyvezetője: "Sokszor hallom, hogy a magyar sport a huszonnegyedik órában van. Nem igaz. Már régen túl van azon..." A sportvezető a pénzügyi krízis következményei között említi, hogy a megkötött szerződéseik sem realizálódtak, mert a mecénások képtelenek voltak teljesíteni a kontraktusban vállaltakat. A szakosztály kilenc hónapig menedzselte a kialakult helyzetet, ám most már csak az önkormányzati apanázs segíthet. "E pillanatban nincs más lehetőségünk" – összegez Halm. Egyebekben megemlíti, hogy a csapat tizennégy tagú keretében hét saját nevelésű játékos kap helyet, az U20-asok pedig egymás után kétszer nyerték meg a bajnokságot. Az utánpótlásrészleg a Dávid Kornél nevével fémjelzett kosársulival működik együtt.

Ocskay Gábor, a "jégkorongprojektet" irányító, a szakág fölfutásában oroszlánrészt vállaló elöljáró arra hívja fel a figyelmet, hogy létrehozták a sportági akadémiát, amelynek működtetése évi nyolcvanmillió forintot emészt föl és kétszázharminc fiatalnak ad sportolási lehetőséget. Ocskay 1 millió 300 ezer euróban (hozzávetőleg 350 millió forint) határozza meg az együttes éves költségvetését; a magyar élvonalban szereplő futballcsapatok jó részének alighanem értelmezhetetlenül alacsony ez az összeg. Annak ellenére állandó pénzügyi gondok nehezítik a munkát, hogy a csapat – miként Tóth megjegyezi – "a hátán viszi a magyar jégkorongot".

Ha a hosszú távú megoldás felől érdeklődünk, az érintettek ugyanazt a varázsszót említik: Brüsszel. A belga fővárosban székelő Európai Bizottság asztalán pihen ugyanis a honi sport jövőjét meghatározó jogszabály. A magyar Országgyűlés által elfogadott törvény értelmében a sportszervezeteket támogató cégek társasági adókedvezményt vehetnének igénybe. A látványszakágakat helyzetbe hozó intézkedés már csak az uniós testület igenjére vár. Halm, Ocskay és Tóth egyaránt elutasítja az esetleges "nem" következményeit firtató kérdésünket; a trió elképzelhetetlennek tartja, hogy az utánpótlást és a létesítményfejlesztést illetően negatív válasz érkezzen.

A hármas álláspontját osztja Cser-Palkovics András, a város polgármestere, aki a "beteget életben kell tartanunk, amíg a gyógyszer meg nem érkezik" fordulattal indokolja az önkormányzati szerepvállalást. A fideszes politikus szerint a közgyűlés szerdán feltehetőleg 60-80 millió forint gyorssegélyt szavaz meg a három klubnak. A helyi potentát megemlíti: a település vezetése feltételeket szab a támogatásért cserébe, mivel "nem a saját pénzéből, hanem a közösség forintjaiból ad". Egyebek mellett betekintésre tart igényt az együttesek üzleti terveibe, illetve – a városmarketing részeként – kéri Székesfehérvár megjelenését a csapatok nevében. Cser-Palkovics kiemeli: a település 1,2 milliárd forintot fordított a testkultúrára 2010-ben. A miértre így felel: "Egy várost a kultúra és a sport formálhat közösséggé."

Arra a felvetésre, hogy nem sok-e a –Videoton futballklubbal együtt – négy élvonalbeli csapatsportág a százezres városnak, határozott nemmel felel, miközben a magánszektor teljesítőképességét három garnitúra életben tartása is meghaladja. Egyébiránt a polgármester nagyszabású terveket vázol föl a következő évek sportcélú fejlesztéseiről: a grundoktól a rendezvényközpontig terjed a skála. A projektek megvalósulásának szükséges feltétele: Brüsszel...

Ha az Európai Unió zöld utat is ad az ominózus jogszabálynak, annak pozitív hatásai akkor sem jelentkeznek egy-másfél évnél előbb. A polgármester ígéri: a település irányítói mindent megtesznek azért, hogy addig életben tartsák a szakosztályokat, mivel "Székesfehérvár sportváros". Igaz, ami igaz, a jégkorongozók megnyerték a bajnokságot, a futballisták hamarosan célba érhetnek, a kosárlabdázók esélyei sem rosszak az elsőségre.

Hazai siker és csillogásmár van, legföljebb némi pénz hiányzik...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.