Közlegények és díszvendégek

Ma délelőtt leleplezik az új Üllői úti aréna előtt felállított hatalmas, fölöttébb látványos sasszobrot. Az illetékesek nem csupán ezzel az eseménnyel készülnek a vasárnapi stadionavatóra: az érdeklődők arénatúrára is indulhatnak. A program különlegessége, hogy olyan „ismert fradisták” kísérik a csoportokat, mint például Predrag Bosnjak (dél után húsz perccel), Michal Nalepa (12.50) vagy éppen Batik Bence (15). A viziten meg lehet ismerkedni a csúcsmodern létesítménnyel, amelynek színvonala felfoghatatlan mértékben haladja meg az alkalmi idegenvezetők játékának nívóját.

Igaz, a nyitómeccsen – a harmatos hazai kínálat ellenére – különleges egyéniségek is pályára lépnek, ami kizárólag a rendezvény jellegének köszönhető: a Chelsea sztárgárdája gálázni, nem pedig tétmeccset játszani érkezik Budapestre. A londoni elit alakulat erejére jellemző, hogy José Mourinho szakvezető akkor sem tudna klasszismentes tizenegyet kiállítani, ha e szokatlan misszió teljesítését tűzne ki célul maga elé. Az utazók között helyet kapott – mások mellett – Cech, Courtois, Terry, Fabregas, Hazard, Oscar, Ramires, Schürrle, Willian, Diego Costa, Drogba, Fernando Torres...

E labdarúgók produkciójára nyilván sokan kíváncsiak, de nem kevesen vannak olyanok, akik nem lehetnek ott a stadionban,mert a jegyárak sokkal inkább utolérték az európai szintet, mint a magyarországi „játék”. A legolcsóbb kedvezményes belépő 6300, a legkevésbé húzós teljes árú tikett 9000 forintba kerül. Ám az, aki VIP-csomagra utazik, akár 90 ezret is leszurkolhat...

Nem túlságosan meglepő, hogy akadnak, akik tiltakoznak a drágaság miatt. Drukkerek egy csoportja holnap délután a BKV Előre sporttelepén a Rapid Wien szurkolóválogatottjával játszik remélhetően barátságos meccset. A szervezők azzal indokolják a szokatlan különállást: jobban szerették volna, ha a bécsi testvércsapattal és elérhető árú jegyekkel avatják fel a fényűző bázist. Ám nem csupán „forintos” ügyek tartották távol az érintetteket a premiertől. Erre utal, hogy az eseményen kapható lesz a „Szurkolók személyiségi jogok nélkül” feliratú póló. Ez arra enged következtetni, hogy a társaság tagjai nem értenek egyet a tenyérleolvasással egybekötött regisztrációval sem, ami egyébként az arénába lépők azonosítását garantálja.

Mindenesetre azok, akik nem látogatnak az Üllői útra, Gripenek bemutatóját azért láthatják: a vasárnap este hét órakor kezdődő ünnepség keretében vadászgépek húznak majd el a Ferencváros fölött. Legalábbis ez derül ki a rendezvénynek a Cink.hu portál birtokába került forgatókönyvéből, amelyből azt is megtudhatjuk: nem csupán légi parádéval igyekeznek önfeledt hangulatot varázsolni a stadionba. Beszédek sora hangzik majd el: Fürjes Balázs beruházásért felelős kormánybiztos mellett a kormánypárt prominensei is felvonulnak. Felszólal Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató és FTC-klubelnök, mi több, Orbán Viktor miniszterelnök is.

Hogy a több mint 14 milliárd forintból felhúzott, 23 500 néző befogadására alkalmas aréna megtelik-e az avatásra, az minimum kérdéses. Pénteken a zöld-fehér ultrák oldalán arról szóló információk jelentek meg, hogy nem fogynak a jegyek, ezért a klubvezetők a szponzoroknak osztogatják a belépőket. A taxistársaságok egyike például a vásárlási utalványát megvásárlóknak ajánlotta fel a tiketteket; igaz, a „kockás” elöljárók azt közölték, hogy teljes áron jutottak hozzá egy ezerdarabos kollekcióhoz. Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója sem hagyta szó nélkül a pletykákat, s közölte: igenis jól fogynak a jegyek.

Persze az építkezésről nem a Chelsea-találkozó látogatottsága mond majd ítéletet, hanem a hétköznapok határoznak felette. A ferencvárosi elöljárók ugyanis korábban azt tervezték: átlagban tízezernél is több szurkoló vált majd jegyet a bajnoki meccsekre. Erre viszonylag csekély a remény olyan zivataros időkben, amelyekben a halványzöld-fehér együttes 1-0-ra kikap a Pápa otthonában... Hogy nincs olyan színház a fővárosban, amelynek legrosszabb előadása nem képes konkurálni bármely NB I-es találkozóval, s a gazdasági helyzet csöppet sem javul, miközben a jegyárak emelkednek, az e hét végén tulajdonképpen mindegy. Hiszen most van minek örülni: itt lesz a Chelsea, és a magyar műfutballhoz hallatlanul nagyvonalú állam jóvoltából átadják a legmagasabb követelményeknek is megfelelő, a klub ragyogó múltjára méltóképpen emlékező múzeumnak is otthont adó stadiont.

Ehhez még az sem kell, hogy valaki labdába rúgjon...

Légi pálya

Hány Gripen vesz részt az FTC-stadion avatásán, a bemutató mennyi ideig tart, mennyibe kerül, s mit láthatnak majd a nézők? – egyebek mellett ezt kérdeztük a Honvédelmi Minisztériumtól. A tárca válaszából – a többi közt – kiderül: az eseményen való megjelenés a tárcának többletköltséget nem jelent, ugyanis azt az éves tervezett repülési órák keretein belül hajtják végre, a repülés pedig – kiképzési feladatként – támogatja a pilóták szakmai felkészülését. A Gripenek repülését egyébként az esemény szervezői javasolták, és az ötletet a HM támogatta, mert „így ez az ünnepi sportesemény még különlegesebbé tehető”. (L. K.)

Paksi hármas

Nyitómérkőzés a labdarúgó NB I 3. fordulójában: Paks–MTK 3-0 (gól: Bartha, Eppel, Könyves). A további program. Ma: Honvéd–Nyíregyháza (16.30), Videoton–Győr (16.30), Pápa–Kecskemét (18.30), Pécs–Újpest (18.30), Debrecen–Felcsút (20.30). Vasárnap: Diósgyőr–Szombathely (18.30). Az FTC–Dunaújváros meccset elhalasztották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.