Középúton Debrecenben

Nehéz, de még nem kilátástalan helyzetbe lavírozta magát a magyar női kézilabda-válogatott a horvátokkal közös rendezésű Európa-bajnokság csoportkörében: az oroszokkal ikszelő, majd a lengyeleket simán legyőző társaság csütörtök este – bár öt perccel a lefújás előtt még két góllal vezetett – 27:26-ra kikapott az olimpiai és vb-bronzérmes spanyoloktól, így a négy helyett csak két pontot visz magával a Debrecenben ma kezdődő középdöntőbe.

Németh András szakvezető is az elszalasztott lehetőség miatt borongott, amikor a Hajdúság felé buszozva arról beszélt lapunknak, hogy a végjáték láthatóan sokkal nagyobb terhet jelent játékosai számára, mint az egészséges lenne. „Rendre túlzott izgalomban kézilabdázunk az utolsó percekben, és a feszültség hatalmas butaságokhoz vezet” – fogalmazott.

Németh András: Teher a végjáték
Németh András: Teher a végjáték
Szabó Miklós

A kapkodást a rutintalanság számlájára írta, és hozzátette: a mérkőzések korábbi szakaszait is a folyamatos hullámvasutazás jellemezte. Ezzel együtt amondó: a győri csoportmérkőzéseken nyújtott teljesítmény, az egy-egy győzelem, döntetlen és vereség után „nem kell felvágnunk az ereinket”, ráadásul tényleg nüanszokon múlt, hogy most nem csupa vidámság a busz, és a maximális pontszámnak csak a felét tudhatják magukénak a középdöntő rajtja előtt.

Németh egy pillanatig sem vonta kétségbe az állítást, hogy a másik ágról érkező norvég, dán, román hármas összességében jóval erősebb a spanyol, magyar, lengyel triónál, ezzel együtt nem tartja elképzelhetetlennek a négy közé jutást sem.

„Az Eb előtt úgy kalkuláltunk, hogy következő ellenfelünket, a román csapatot mindenképpen le kell győznünk, s ebben a tekintetben semmi nem változott – magyarázta. – Ha ez sikerül, a dán, norvég páros egyike ellen bravúrt kell elérnünk, ám ez sem újdonság: azóta tudjuk, hogy megismertük a beosztásunkat. Igyekszünk tanulni a hibáinkból, és pozitívan nézünk a jövőbe. A rajt előtt azt mondtam: akkor leszek elégedett, ha mindhárom magyarországi helyszínen játszhatunk, és most úgy fogjuk fel a történteket, hogy a terv kétharmadát már teljesítettük.”

A kapitány szerint a folytatásban kulcsfontosságú lehet, hogy a játékosok fizikai adottságokban megmutatkozó hátrányát sikerül-e végre a gyorsasággal ellensúlyozni. „Az indításoknál sokkal több kockázatot kellene vállalni, a kontraakciókat jóval merészebben kellene kivitelezni, mert mostanáig gyakran belealudtunk az ellentámadásokba” – értékelte a látottakat Németh, akivel közösen rögzítettük: ma este Románia válogatottja ellen a szendergésnek biztosan nincs helye, mert azzal végképp odalesz az álom is.

Eredmények. C csoport (Varasd):

Svédország–Németország 39:32, Horvátország–Hollandia 31:27.

A végeredmény: 1. Svédország 5, 2. Hollandia 3, 3. Horvátország 2 (83:83), 4. Németország 2 (84:92).

D csoport (Eszék): Montenegró–Franciaország 20:24, Szerbia–Szlovákia 21:23. A végeredmény: 1. Franciaország 6, 2. Montenegró 4, 3. Szlovákia 2, 4. Szerbia 0.

A debreceni középdöntőcsoport programja. Ma: Lengyelország–Dánia (16), Spanyolország–Norvégia (18.15), Magyarország–Románia (20.30).

Hétfő: Spanyolország–Románia (16), Lengyelország–Norvégia (18.15), Magyarország–Dánia (20.30). Szerda: Lengyelország–Románia (16), Spanyolország–Dánia (18.15), Magyarország–Norvégia (20.30). Az állás: 1. Norvégia 4 pont (54:40), 2. Spanyolország 4 (56:48), 3. Magyarország 2, 4. Dánia 1 (50:56), 5. Románia 1 (48:56), 6. Lengyelország 0.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.