Konföderációs Kupa: Dél-Afrika, latin negyed

Jó a goal.com című neves brit hírportálnak, az már mindent tud. A Konföderációs Kupa vasárnapi nyitánya előtt közzétette, hogy a tornát a brazil válogatott nyeri; a döntő vesztese a spanyol csapat lesz; elődöntőt vív még Dél-Afrika és Olaszország együttese; a legszebb futballt a spanyol, a legunalmasabbat az olasz garnitúra mutatja be; a gólkirályi címet a spanyol David Villa, míg a legjobb játékosnak járó díjat a brazil Robinho hódítja el.

Ezek után csak az a kérdés, hogy a KK-t egyáltalán le kell-e játszani...

Dél-afrikai szurkolók várják a Dél-Afrikai  Köztársaság - Irak mérkőzés kezdetét
Dél-afrikai szurkolók várják a Dél-Afrikai Köztársaság - Irak mérkőzés kezdetét

Komolyra fordítva a szót, a FIFA hat konföderációjának legkiválóbbjait - Európából Spanyolország, Dél-Amerikából Brazília, Afrikából Egyiptom, Ázsiából Irak, Óceániából Új-Zéland, Közép- és Észak-Amerikából az Egyesült Államok csapatát -, valamint a világbajnoki címvédő olasz és a rendező dél-afrikai együttest felvonultató eseményen három gárda pályázik a főszerepre. Iker Casillas, a spanyolok kapusa kijelentette: „Mi vagyunk a favoritok, és bár szeretnénk minél hoszszabbra nyújtani eddig harminckét mecscses veretlenségi sorozatunkat, a fő célunk a serleg elnyerése." Hasonló hangnemben nyilatkoznak a címvédő brazilok: „A trófeáért jöttünk" (Lucio); „Brazíliának mindig és mindenhol a győzelemre kell játszania" (Dunga szövetségi kapitány). Marcello Lippi olasz szakvezető már óvatosabb, mert azt mondta: „Érdekes csoport a B. Ebben a hivatalban lévő világbajnok találkozik a földkerekség legkiválóbb válogatottjával." (Nyilván nem kell magyarázni, hogy a szakvezető nem az amerikai vagy az egyiptomi csapatra gondolt.)

A tét talán a spanyol együttes számára a legnagyobb, mert az ibériaiak nemzeti együttese alighanem először tartozik a világ közvetlen elitjébe. Noha Spanyolország hagyományos labdarúgónemzet, tradíciói évtizedeken át a klubfutballból táplálkoztak, válogatottja sosem tudott tartós eredményeket produkálni. (Még akkor sem, amikor 1964-ben Európa-bajnok, 1984-ben Eb-ezüstérmes volt.) Újabban viszont - a tavaly elnyert kontinensbajnoki címen túl - a világranglista hovatovább állandó vezetője, és a jövő évi vb nagy esélyeseinek egyike. A legmagasabb mércével mérve is komplett csapat, amelynek azonban - az előzmények miatt - minden nagy sikerre szüksége van. Brazília ötszörös, Olaszország négyszeres világbajnok, sőt, a brazilok kétszeres Konföderációs Kupa-győztesek is: hová igyekezzenek? (Azért nyugodjék meg mindenki: hajtani fognak.) Ellenben a spanyolok se világbajnokok, se KK-elsők nem voltak még...

Dél-Afrikában ünnepélyes keretek között átnyújthatják névjegykártyájukat.

Bár a goal.com szerint „csak" ezüst betűk láthatók majd azon...

A csoport, június 14.: Dél-Afrika-Irak (Johannesburg, 16), Új-Zéland-Spanyolország (Rustenburg, 20.30). Június 17.: Spanyolország-Irak (Bloemfontein, 16), Dél-Afrika-Új-Zéland (Rustenburg, 20.30). Június 20.: Irak-Új-Zéland (Johannesburg, 20.30), Dél-Afrika-Spanyolország (Bloemfontein, 20.30).

B csoport, június 15.: Brazília-Egyiptom (Bloemfontein, 16), Egyesült Államok-Olaszország (Pretoria, 20.30). Június 18.: Egyesült Államok-Brazília (Pretoria, 16), Egyiptom-Olaszország (Johannesburg, 20.30). Június 21.: Olaszország-Brazília (Pretoria, 20.30), Egyiptom-Egyesült Államok (Rustenburg, 20.30).

Elődöntők. Június 24.: A1-B2 (Bloemfontein, 20.30). Június 25.: B1-A2 (Johannesburg, 20.30). A 3. helyért. Június 28.: Rustenburg, 15. Döntő. Június 28.: Johannesburg, 20.30.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.