Kolumbia: Uruguállj!

Kolumbia magabiztosan nyert a Suarez nélkül felálló Uruguay ellen.

Azon fölösleges volt tűnődni a vb második nyolcaddöntője előtt, hogy vajon hasonlóan drámai véget ér-e, mint az első, ez ugyanis elképzelhetetlen volt. A brazilok „überelhetetlen" izgalmak közepette kivívott továbbjutása után történhetett bármi a riói Maracanában, a chileiek fájdalmát és a házigazdák mély sóhajokkal teli megkönnyebbülését nem múlhatta fölül semmi.

 

A vb meglepetéscsapatainak egyike
Fabrizio Bensch / Reuters

Pedig drámai előjel akadt éppenséggel a Kolumbia–Uruguay mérkőzés kapcsán is, hiszen az utóbbi együttes elveszítette legfényesebb csillagát, az olasz Chiellinibe (is) beleharapó, s emiatt kilenc válogatott tétmérkőzéstől, valamint négy hónapra minden futballal kapcsolatos tevékenységtől eltiltott Luis Suarezt. Eközben a kolumbiaiak önbizalommal fölvértezve készülődhettek a dél-amerikai rangadóra: a csoportban aratott három győzelemmel (Görögország, Elefántcsontpart, Japán) a zsákjukban érkeztek a világ talán leghíresebb sportlétesítményének gyepére.

Aztán az első félidő pontosan olyan koreográfia szerint zajlott, mint amilyenre számíthattunk: Kolumbia jelentős mezőnyfölényben, kreatívan, technikásabb futballt bemutatva játszott, és megérdemelten vonult előnnyel pihenőre. A gólt a vb-n eddig remeklő James Rodriguez szerezte a 28. percben, miután huszonkét méterre a kaputól mellel levette a labdát, s ballal olyan dugót ragasztott Muslera hálójába, hogy a megoldás láttán palackozóüzemek szakipari munkásai is őszintén csettintettek (1-0).

A Suarez helyén a „veterán" Forlant szerepeltető uruguayiak – legjobbjuk hiányától láthatóan megroppanva – csak kínlódtak a nyitó szakaszban, s komoly fantázia kellett annak elképzeléséhez, hogy legalább a folytatásban eljutnak valamiféle reményt ébresztő lehetőségig. És valóban: alig telt el öt perc a térfélcsere után, s megint a rivális veszélyeztetett, a tetejébe ennek az akciónak is gól lett a vége. A pazarul megkomponált támadás befejezéseként a Cuadrado által visszafejelt labdát újra James Rodriguez helyezte el a hálóban, csak most jobb lábbal (2-0).

Noha a hajrában Uruguay együttese – főleg Cavaninak köszönhetően – jóval aktívabbá vált, még az eredmény kozmetikázásával sem vigasztalódhatott. Kolumbia magabiztos sikere nyomán a négy éve negyedik uruguayiak csomagolhatnak, míg a győztes saját históriáját tekintve történelmi tettel büszkélkedhet: először jutott világbajnoki negyeddöntőbe. Nem utolsósorban pedig trenírozhatja magát Brazília ellen.

KOLUMBIA–URUGUAY
2-0 (1-0)

Nyolcaddöntő, Rio de Janeiro, 74 300 néző. Jv.: Kuipers (holland).
Kolumbia: Ospina – Zuniga, Zapata, Yepes, Armero – Aguilar, C. Sanchez – James Rodriguez (Ramos, 85.), Gutierrez (Mejia, 68.), Cuadrado (Guarin, 81.) – Jackson Martinez.
Uruguay: Muslera – Gimenez, Godin, Caceres – M. Pereira, Gonzalez (Hernandez, 67.), Arevalo Rios, C. Rodriguez, A. Pereira (Ramirez, 53.) – Forlan (Stuani, 53.), Cavani.
Gól: James Rodriguez (28. és 50.).

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.