Kolumbia megállította a brazilokat

Azt nem lehet mondani, hogy Kolumbia futballcsapata a mumusa lenne a brazil válogatottnak, hiszen a két együttes hetven évvel ezelőtti első találkozása óta eddig mindössze háromszor nyert. Harmadszor magyar idő szerint csütörtök hajnalban, a Copa America csoportmeccsén...
A két válogatott emlékezetes mérkőzést játszott tavaly júliusban a brazí­liai világbajnokság negyeddöntőjében. A hazai alakulat 2-1-re győzött, de elveszítette legnagyobb sztárját, Neymart, akit Zuniga a 88. percben hátba rúgott. A Barcelona csatárának eltörött a csigolyája, a továbbiakban már nem is játszhatott a tornán.
Parázs hangulatú meccs volt. A képen Bacca taszítja el Neymart
Parázs hangulatú meccs volt. A képen Bacca taszítja el Neymart
Ueslei Marcelino / Reuters

Sérülése azonban nem bizonyult különösebben súlyosnak, így szep­tember 6-án pályára léphetett a válogatott barátságos meccsén. Kolumbia ellen. Miamiban ott volt az ellenfél csapatában Zuniga is, de nem volt harag: a két labdarúgó a találkozó előtt átölelte egymást. A vb-sokk után (ki ne tudná: az elődöntőben 1-7 a németek ellen, majd a bronzéremért vívott mérkőzésen 0-3 a hollandokkal szemben) Sco­lari kapitányt Dunga váltotta, s a posztot már másodszor betöltő szakvezető sikeresen mutatkozott be, csapata Neymar góljával 1-0-ra diadalmaskodott.

A játékosként 1994-ben a világ­bajnoki cím elhódításában részes tréner talán maga sem gondolta, hogy az az amerikai mérkőzés bámulatos sorozat kezdete lesz. A tegnapi vereségig a Dunga-társulat tizenegy alkalommal lépett pályára, és mind a tizenegyszer győzött. Igaz, e találkozók közül csupán egy volt tétmeccs: néhány napja, a Copa csoportkörében a Peru elleni 2-1. A barátságos találkozókon Brazília olyan ellenfeleket vert meg, mint Argentína és Franciaország, mindkét együttest idegenben 2-0-ra, illetve 3-1-re. Az ötszörös világbajnok alakulat a tizenegy megméretésen huszonhárom gólt ért el, s csak hármat kapott.

Ilyen előzmények után magától értetődő, hogy Brazíliát az idei torna topfavoritjaként tartották számon. Éppen ezért keltett meglepetést, hogy csak a hajrában – Neymar varázslatos gólpassza nyomán – tudták legyőzni a már emlegetett Perut. Ilyen előzmény után következett ismét Kolumbia. Santiagóban való­ságos összecsapást rendeztek, hiszen a brazilok húsz, a rivális játékosai pedig tizenkilenc alkalommal szabálytalankodtak. A paprikás hangulatú kilencven percben Neymarék nagy fölényben játszottak; a labdabirtoklási arány 61:39 volt a javukra. A kolumbiaiak rendre hergelték ellenfelüket, s a brazilok – ahelyett, hogy a futballal foglalkoztak volna – belementek az adok-kapokba. ­Dunga nem véletlenül nyilatkozta a találkozó után: „Felültünk a provokációnak. Brazíliának játszania kell, s nem háborúznia meg ütközéseket keresnie."

A mérkőzés sorsát amúgy a 36. percben született gól döntötte el: egy szabadrúgás utáni kavarodást követően az Internazionale új szerzeménye, Murillo talált a hálóba ­(1-0). Ugyanakkor a második félidőben a brazil Firmino kihagyta a kihagyhatatlant: a Hoffenheim támadója ahelyett, hogy az üres kapuba gurította volna a labdát, fölé rúgta. A végén még James Rodriguez növelhette volna az előnyt, de lövése után a labda a bal kapufa mellett suhant el. Kolumbia egyébként legutóbb 1991-ben, szintén a Copa America csoportmeccsén – 2-0-ra– győzte le Brazíliát. (Utóbbiak akkor másodikak lettek a tornán.)
A mostani találkozó lefújása utáni események „méltók" voltak a játékidőben történtekhez. Többen egymásnak estek, s a műsoron kívüli cirkusz lezárásaként Neymarnak és a kolumbiai Baccának is piros lapot mutatott fel Osses, a chilei játékve­zető. Mindkét játékost két meccs­re tiltották el.

Nem kérdéses, hogy melyikük ­hiánya érzékenyebb veszteség csapata számára.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.