Kolonics-tragédia: ködös ügy

136 nappal Kolonics György tragikus halála után sem tudni semmit annak kiváltó okáról. Amint az közismert, az olimpiai bajnok kenus edzés közben lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét. A kiérkező mentők nem tudtak rajta segíteni, az első diagnózis alapján hirtelen szívhalál állt be nála. Hogy valóban ez volt-e a tragédia oka vagy más, arról mindmáig nem tudni biztosat.

Emiatt aztán elkezdődtek a találgatások. Két nappal a történtek után megszólalt az ugyancsak kenus Hüttner Csaba, aki szerint Kolonics a július 15-i tragédiát megelőzően is többször rosszul lett, előfordult, hogy az edzésen elájult. A versenyzőtárs – ahogy azt mások is megerősítették – elmondta, hogy Kolonics rendszeresen járt orvoshoz, minden rosszullét alkalmával kivizsgáltatta magát, de soha, semmit nem találtak nála.

Két nappal a tragikus eset után elkészült a boncolás eredménye, ám nem hozták nyilvánosságra, mondván, megvárják a laboratóriumi és a szövettani vizsgálatok eredményét – erről a Semmelweis Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet tájékoztatta az MTI-t. Mindazonáltal a távirati iroda megbízható forrásból úgy értesült, hogy a Kolonics György szívét körbehálózó koszorúerekben kisebb lerakódások voltak.

Augusztus 5-én, vagyis három héttel a történtek után Baráth Etele, a kajak-kenu szövetség elnöke arról nyilatkozott lapunknak, hogy a vizsgálat akár hónapokig is eltarthat, legalábbis illetékes helyen erről tájékoztatták őt.

Nem lett okosabb Dobos József, a kajak-kenu válogatott orvosa sem, míg Berkes István, a Sportkórház főigazgatója – mint a MOB orvosi bizottságának vezetője – levélben fordult az Igazságügyi Orvostani Intézethez, de részletekbe őt sem avatták be. Felvetésünkre, miszerint a bécsi doppinglaborba küldött mintáról sincs hír, Baráth Etele azt felelte: ez az eljárás – ha élsportolóról van szó – azon a szervezeten keresztül történik, amely a boncolást is végzi. Következésképpen annak eredményéről sincs tudomása.

Szeptember 3-án lapunk úgy értesült, hogy elkészült az a szakértői jelentés, amely Kolonics halálának körülményeit vizsgálta. Úgy tudjuk, az analízis az eddigi adatok alapján nem állapított meg rendkívüli elváltozást, vagyis a kenussal – amint azt rögvest az eset után valószínűsítették – úgynevezett hirtelen szívleállás végzett. Az elemzés – túl Kolonics szervezetének vizsgálatán – kitért korábbi sérüléseire, betegségeire, vagyis azokra a paraméterekre is, amelyek pluszinformációt adhatnak a tragédia bekövetkezéséről, illetve annak előzményeiről.

Konkrétum azóta sincs.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre annyit mondott: "Noha a MOB-nak semmiféle illetékessége nincs az ügyben, nagyon szeretnénk, ha végre lezárulna a vizsgálat, mert csak így lehetne elejét venni a különféle találgatásoknak."

A jelenleg Rómában tartózkodó Baráth Etele azt mondta a Népszabadságnak, hogy hétfőn bejelentkezik Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitányhoz, mert "most már valóban minden határon túlmegy az ügy; négy és fél hónapja semmiféle hivatalos információt nem kaptunk arról, miért halt meg Kolonics György."

Baráth korábban – noha sportszervezete szavai szerint "nincs jogviszonyban" a rendőrséggel – többször érdeklődött a sportoló halálának okairól, de nem tudott meg semmit...

 

Kolonics György  2:24,81 perccel aranyérmet nyer a kenu egyesek  500 méteres döntojében  200O. október elsején a sydneyi nyári olimpiai játékokon.
Kolonics György 2:24,81 perccel aranyérmet nyer a kenu egyesek 500 méteres döntojében 200O. október elsején a sydneyi nyári olimpiai játékokon.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.