Kőkorszaki szakik

2015. április 25., szombat. Ez a nap örökre emlékezetes marad a jeges sportok magyar képviselői számára. A hokiválogatott Krakkóban bravúros teljesítménnyel feljutott az A csoportba, a Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt curlingkettős pedig 2013 után Szocsiban is megnyerte a vegyes páros vb-t.

Aki azt hiszi, hogy a köves, csúszós sportág e szakágában csak a nők takarítanak, az téved. A vegyes párosok küzdelmében, bármily kézenfekvő lenne is a hölgy munkája, a férfi szintén kézbe veszi a „partvist”, azaz ő is söpör. Erre azért van szükség, hogy a kő minél messzebbre menjen. Másképpen: aki dob, az kíséri is a követ, s ha kell, söpör.

Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt az április 18-tól 25-ig tartó világeseményen remekül csúsztatott és remekül söpört. A döntőben, akárcsak két esztendeje Kanadában, Svédország párosát győzték le.

Aranyos vegyes páros
Aranyos vegyes páros
Alina Pavljucsik / WCF

Addig azonban kövekkel teli, rögös útjuk volt. Harminc nemzet kettőse vett részt a tavalyi téli olimpia helyszínén rendezett viadalon. A duókat három tízes csoportba sorolták, s az első két-két helyezett, valamint a két legjobb harmadik jutott tovább. Az első szakasz után talán nem mindenki gondolt arra, hogy aranyérmesek lesznek a magyarok, hét győzelem (sorrendben: a skótok, a románok, a lengyelek, az angolok, a fehéroroszok, a dél-koreaiak és a spanyolok elleni siker) mellett ugyanis a kanadaiaktól, majd az észtektől kikapott Palancsa és Kiss. E teljesítmény a harmadik helyhez volt elegendő.

A nyolc közötti folytatásban Dorottya és Zsolt 10:4 arányban bizonyult jobbnak az oroszoknál, az elődöntőben a norvégok sem jelentettek gondot (9:6), a döntőben pedig a svéd Camilla Johanssont és Per Noreent győzték le honfitársaink (6:5).

– Ha összehasonlítjuk az ő körülményeiket a mieinkkel, akkor még nagyobb értéke van a győzelmünknek – említette Kiss. – Itthon egyetlen pálya található, mégpedig Kamaraerdőn. Azon túl a legközelebbi curlinghelyszín Pozsony.

Itthon 123 igazolt versenyző van, mindannyian amatőr alapon játszanak. Az sem ritka, hogy a pályabérletet is ők állják. A 2013-as siker után valamivel több lett a támogató, de a segítség és a pénz változatlanul elkélne. Pedig – akár hiszik, akár nem – curlingben is van Ferencváros–Újpest meccs, még ha nem is rangadó, és jelentős egyesület még a Westbay SC. Utóbbi tagja a huszonhat éves Kiss Zsolt, aki civilben sportrendezvények szervezésével foglalkozik.

– A vb-mezőny erősebb volt, mint két éve, igaz, a sportág legjobbjai, akiket rendszeresen lehet látni a televízióban, a csapatküzdelmekre koncentrálnak. Ezzel együtt óriási eredmény a nagyhatalmak

– Kanada, Norvégia, Svédország –reprezentánsai előtt megszerezni az aranyérmet.

Zsolt reméli, sikerük hatására egyre többen curlingeznek majd. Kamaraerdő még bírná.

– Két éve sok fiatal jött le hozzánk, közülük a most tíz-tizenegy éves kislányok rendkívül ügyesek, a jövő nagy reménységei.

A duó hölgy tagja régebben aerobikozott, utána váltott a keményebb, hűvösebb sportágra. Megérte, mert a májusban húszéves leány már kétszeres világbajnoknak mondhatja magát.

– A vegyes páros teljesen más stílust követel, mint a csapatjáték, jobban magunkra vagyunk utalva. Különleges a helyzetem, ugyanis az édesapám az edzőm. Szocsiban nemcsak ő szurkolt értem, hanem én is érte.

Merthogy Palancsa Zoltán csapatban jégre lépett a szeniorok között, de az együttes nem jutott a legjobb nyolc közé.

Dorottya, aki az érettségi után két OKJ-s tanfolyamot – bérügyintézőit és edzőit – végez egyszerre, elmondta: a banketten a többi válogatottal együtt ünnepeltek, s örült, hogy a hazaérkezéskor a reptéren is sokan fogadták őket.

A kettős titkos álmai közt szerepel, hogy egyszer a téli olimpiáról is győztesen tér haza. A NOB júniusban dönt arról, hogy a mind népszerűbb vegyes páros bekerül-e a 2018-as játékok programjába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.