Klicskóék öt királysága

Ötvenötezer néző látta szombatról vasárnapra virradó éjszaka a hamburgi labdarúgó-stadionban Vlagyimir Klicsko győzelmét: az ukrán bokszoló egyhangú pontozással verte a brit David Haye-t, bár a különbség közel sem tetszett egyértelműnek.

A gála főmérkőzése előtt a kisváltósúlyú Vető Gábor is a szorítóba lépett: a makulátlan mérlegű (24 győzelmet arató) magyar öklöző ellenfele a kenyai James Kimori volt, aki több ütést vitt be, ám az utolsó, nyolcadik menetben teljesen elkészült erejével; ezt kihasználva, húsz másodperccel a vége előtt Vető kiütötte őt.

Az ukrán Vladimir Klicsko nyerte meg a hamburgi profi ökölvívógála főmérkőzését
Ukrainian IBF and WBO titleholder Vladimir Klitschko (R) fights against British WBA champion David Haye (L) in a heavyweight title unification boxing match in Hamburg July 2, 2011. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: SPORT BOXING)

Következett a várva-várt csata, amelyen az öt magasan jegyzett világszervezet négy öve volt a tét: a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF), a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO), a Boksz Világszervezet (WBO) és a Boksz Világszövetség (WBA) nehézsúlyú címegyesítő mérkőzését rendezték. Az előbbi három övet Klicsko, az utóbbit Haye tudhatta magáénak az ütközet előtt.

A meccset megelőző, manapság szokásos – és nemegyszer ízléstelen – üzengetést felvállaló Haye késleltetett bevonulással fokozta a felé áradó ellenszenvet: az ukránpárti német tábor erős füttykoncertje „kísérte” a kötelek közé. A nehézsúlyú összecsapás esélyese Klicsko volt (ötvenöt győzelem, három vereség), már csak azért is, mert klubja, a német illetőségű Universum szervezte a show-t.

A találkozó óriási taktikai küzdelmet hozott: Haye az első négy menetben eltáncolt Klicsko rettegett balegyenesei elöl, és úgy tetszett, megmenekülhet a kiütéstől. Beugrásaival a nehézsúlyhoz képest meglepően gyors brit közel került az óriáshoz, és olykor meg is ütötte. Klicsko mind idegesebb lett attól, hogy követhetetlenül mozgó célpontot kell eltalálnia, ráadásul felrepedt a bőr a szeme alatt.

A hatodik menettől kezdve Haye egyre inkább fáradt, ám ettől még nem került egyértelmű fölénybe  Klicsko, sőt sokszor csak úgy tudta megállítani a közelharcra törekvő britet, hogy annak fejét befogta a karjai alá, és a földre taszította ellenfelét. Ilyen jelenet tucatszámra akadt, és a brit sokszor rá is játszott a dologra, csak hogy levegőhöz jusson. A nagy ütésváltások elmaradtak, Haye inkább ugrált, mintsem támadott, Klicsko keveset talált: így ért véget a tizenkét menet.

A 117:109, 118:108, 116:110 arányú pontozás vitathatatlan differenciát jelzett. Nem meglepő, hiszen Klicsko 509, míg Haye 290 ütést indított a meccsen. A győztes Klicsko nevének bemondását már csak formalitásból várták a bokszban járatosak, hiszen Haye akkor sem tudott volna ilyen pontelőnnyel győzni, ha látványosan megveri a hazai kötelek között öklöző ukránt. A brit higgadtan nyilatkozott a meccs után: „Többet vártam magamtól. Klicsko úgy bokszolt, ahogyan egy hozzám hasonló ellenféllel szemben kell. Nagydarab, erős ember, aki hatékony a ringben” – mondta a mérlegét huszonöt győzelemre és két vereségre rontó Haye.

Klicskóék vasárnaptól uralják a nehézsúlyt: Vlagyimir négy öve mellett Vitalijé az ötödik (Boksz Világtanács, WBC). Egymás ellen soha nem bokszolnak, ezt édesanyjuknak megígérték korábban. A komoly ellenfelek elfogytak.

Erre mondják, hogy a csúcson kell abbahagyni?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.