Kitűnő katalán négyszersült

Nevelőintézeti tanárok–diákok mérkőzésre hasonlított a Real Madrid–Barcelona örök rangadó (0-4), amelyen a labdával ritkán találkozó növendékek tehetetlen dühükben összevissza rugdosták a vidáman játszadozó oktatókat.
A fehérben is szürkék közül csak Iscót állította ki Fernandez Borbalan, a gyenge kezű játékvezető (a cserejátékost is már 0-4-nél, a hajrában küldte le), de ugyanígy az öltözőbe vezényelhette volna az alattomos Bale-t, a „bokszoló" Cristiano Ronaldót vagy a finom barcelonai trükkök özönétől már-már az őrület határára kerülő Sergio Ramost. A legtöbb megszégyenítő cselt ezúttal is Neymar mutatta be, ennélfogva leginkább a brillírozó brazil extraklasszist próbálta „kinyírni" a fehér balett helyett nemegyszer a vágóhidat idéző, királyinak nem mondható különítmény, melyről még a Real Madrid-közeli Marcában is lesújtó megállapítások sora jelent meg. Ezek közül talán a legfontosabb: „Az üzleti futball bukása."
Fotó: Paul Hanna / Reuters

A madridi „Fehér Házban" a szurkolók már a mérkőzés alatt kórusban követelték a királyi klub filozófiáját alapjaiban megváltoztató Florentino Perez elnök távozását. A hangulatra jellemző: a ravasz rendezők lehalkították a televíziós zajmikrofonokat, olyan súlyos szavak özöne hangzott el a tribünökön... Ellenben a vendéglátók tábora sportszerűen megtapsolta a lecserélt Iniestát, akinek produkcióját – Bravo kapuséval, valamint Neymaréval és Suarezével együtt – a maximális 10-es érdemjeggyel honorálta a barcelonai Sport. Más orgánumok is mélyen meghajoltak a katalán klub labdaművészeinek ihletett alakításai előtt: a Daily Mailnél például Iniesta (9,5), Neymar (9), Busquets (8,5) volt a legjobbak sorrendje, míg az 1-től 5-ig osztályozó Goal.com hírportáltól Iniesta, Suarez és Neymar egyaránt 4 és felest kapott.

A spanyol ABC meg közbevetette: „Azt a taktikai tervet, amelyet a Real Madrid játékában felfedezhettünk, egy gyűrött szalvétára fel lehetett volna írni." Luis Enrique, a Barcelona edzője viszont emelkedetten mondta: „Emlékezetes győzelmet arattunk egy dicsőséges estén, amelyen rengeteg élményt adtunk a futball híveinek."

Ez nem is kétséges, hiszen mind a négy gól tökéletesen kijátszott akció végén esett. Az elsőnél Sergi Roberto – akit Luis Enrique „jokernek" nevezett – remek érzékkel váltott ritmust, és nagyszerű átadással lepte meg Suarezt; a másodiknál Iniesta ajándékozta meg ragyogó tempópasszal a tarthatatlan Neymart; a harmadiknál Neymar sarokkal adta vissza a kölcsönt, és Iniesta a bal felsőbe bombázott; a negyediknél pedig a kiugró Suarez – miután elgondolkodott azon, hogy esetleg továbbgurít Neymarhoz – szépen lefektette Navast, és...

A vége 0-4 . (Úgy, hogy hat is lehetett volna.) Kell-e még részletezni?

Arról azonban érdemes beszámolni, hogy a sérüléséből felépülő Messi a második félidőben, 0-3-nál visszatért, s hogy a mérkőzés előtt hatalmas francia zászlót terítettek ki a lelátón a szurkolók, majd 80 500 néző énekelte el a Marseillaise-t. Ez legalább olyan megragadó volt, mint a katalánok briliáns játéka.
Nemcsak a Barcelona, hanem Európa is lenyűgözően győzött.

További eredmények: La Coruna–Celta 2-0, Valencia–Las Palmas 1-1. A Betis–Atletico Madrid meccs lapzárta után ért véget. Az élmezőny: 1. Barcelona 30 pont, 2. Real Madrid 24, 3. Atletico Madrid 23.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.