Moto GP: királyok, sorakozó!

Doha elővárosában, Losailban a Katari Nagydíjjal vasárnap megkezdődik az idei gyorsasági-motoros világbajnoki sorozat. Miután az eredetileg jóváhagyott műsorból „pályahiány miatt" törölték a Magyar GP-t, összesen 17 futamot rendeznek: 16-ot a teljes mezőny számára, a tizenhetediken, az Amerikai Nagydíjon csak a MotoGP-sek versengenek. Kár, hogy ebből itthon semmit nem fogunk látni.

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint komoly az esélye annak, hogy minden idők legszínvonalasabb versengése lesz az idei. A megállapítás annak ellenére igaz, hogy a gazdasági válság miatt éppen a legkedveltebb királykategóriában lesznek a legkevesebben: mindössze tizennyolc motoros nevezett. A mennyiségi csökkenés azonban a minőséget nem érinti, sőt! Nem kevesebb, mint nyolc korábbi világbajnok nevezett: Dani Pedrosa, Marco Melandri, Loris Capirossi, Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso, Casey Stoner, Valentino Rossi és Nicky Hayden ült már valamelyik géposztály trónján, az utóbbi három történetesen a MotoGP-ében is. És kilencediknek ott van még James Toseland, aki 2007-ben superbike-ban végzett az élen.

Ha lehet, még élesebb csata várható a 250 kcm-ben, ahol indul a címvédő Marco Simoncelli, továbbá a 125-ös kategória legutóbbi három világbajnoka, időbeli sorrendben Alvaro Bautista, Talmácsi Gábor és Mike di Meglio. S ha ez nem volna elég, ott van még konkurenciának a cseh Pesek, a spanyol Barbera és Debon, a svájci Lüthi, továbbá az olasz Locatelli és Pasini. (Utóbbi a Team Toth egyik versenyzője; a másik Tóth Imre.) Érdekesség, hogy orosz motoros is indul: Vlagyimir Leonov igazi pionír a 250 kcm-es géposztályban.

És akkor ott van még a mindenkori legkiszámíthatatlanabb kategória, a 125-ösöké. Megannyi vakmerő, többnyire fejfeles szájú fiatal, szám szerint harmincegy. A spanyol Marc Marquez történetesen február 17-én volt 16 éves, hozzá képest az amerikai Cameron Beaubier szinte aggastyán a maga 16 év és 4 hónapjával, nem is beszélve az immár 16 és fél éves cseh Lukas Semberáról. Ők egyaránt újoncok: az idén január 4-én tizenhatodik születésnapját ünneplő Scott Redding egyenesen rutinosnak számít közöttük, főleg, ha tudjuk, hogy tavaly már nyert egy futamot.

Ami azt illeti, Talmácsinak éppen ideje volt géposztályt váltania, a sihederek között huszonhét évesen már apókának számítana.

Mi nem nézzük

Egyelőr úgy tűnik, mindenből itthon semmit nem fogunk látni. A jelenlegi állás szerint ugyanis egyetlen televíziós csatornán sem lesznek láthatóak a Moto GP futamok Magyarországon. Az utóbbi években nemcsak a köztelevízió, de az Eurosport is közvetítette a motorversenyeket. Idén már az MTV képtelen megfizetni a jogdíjakat, a sportcsatorna azonban néhány európai országban továbbra is sugározza a futamokat. Nagy-Britanniában és Franciaországban például képernyőn lesznek a versenyek.

Az idei műsor:

Április 12: Katari Nagydíj, Losail

Április 26: Japán Nagydíj, Motegi

Május 3: Spanyol Nagydíj, Jerez

Május 17: Francia Nagydíj, Le Mans

Május 31: Olasz Nagydíj, Mugello

Június 14: Katalán Nagydíj, Barcelona

Június 27: Holland Nagydíj, Assen

Július 5: Amerikai Nagydíj, Laguna Seca (csak MotoGP)

Július 19: Német Nagydíj, Sachsenring

Július 26: Brit Nagydíj, Donington Park

Augusztus 16: Cseh Nagydíj, Brno

Augusztus 30: Indianapolisi Nagydíj

Szeptember 6: San Marinó-i Nagydíj, Misano

Október 4: Portugál Nagydíj, Estoril

Október 18: Ausztrál Nagydíj, Phillip Island

Október 25: Malajziai Nagydíj, Szepang

November 8: Valenciai Nagydíj

Osztálykép. A 250 kcm-es kategória mezőnye
Osztálykép. A 250 kcm-es kategória mezőnye
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.