Kimi Räikkönen három év után nyert ismét

„Semmi különöset nem érzek.” Így reagált a megszokhatatlanul visszafogott finn Kimi Räikkönen (Lotus) amikor jelezték neki: néhány perce megnyerte az Abu Dzabi Nagydíjat, mégsem tűnik boldognak.

A felvetés már csak azért is jogosnak tetszett, mert a jégember becenevű pilótának jócskán lett volna oka örömre: legutóbb a két éves kihagyása előtt, 2009-ben győzött. Míg Räikkönen Abu Dzabiban sem hazudtolta meg önmagát, és rezzenéstelen arccal „ünnepelt”, addig a két másik dobogós ugyancsak elégedett volt: bár a másodikként célba ért Fernando Alonso (Ferrari) és a harmadikként leintett Sebastian Vettel (Red Bull) egyaránt a győzelemre hajtott, kisebbfajta csoda, hogy egyáltalán a pódiumra állhattak.

A pontversenyt vezető Vettel és az őt akkor még 13 pontos lemaradással követő Alonso vesszőfutása már a - Lewis Hamilton (McLaren) győzelmét hozó - kvalifikáción elkezdődött. Alonso csak a hetedik időt futotta, Vettelt pedig a rajtrács végére űzték, mert az előírtnál kevesebb üzemanyag volt a kocsijában. Emiatt a spanyol pilóta a lassú autója ellenére is bizakodhatott: óriási lehetőséget kapott arra, hogy faragjon hátrányából. Csakhogy a startot követően kiderült, Vettel nem véletlenül kétszeres világbajnok:  miközben az élen Hamilton, Räikkönen, Maldonando, Alonso sorrend alakult ki, a német elképesztő tempót diktált, s néhány kör alatt a mezőny felét lehagyta. Később ráadásul ütközések miatt kétszer is pályára küldték a biztonsági autót, ami segített neki a felzárkózásban. Időközben az élen is akadt dráma: az addig utolérhetetlennek tűnő Hamilton autója megadta magát, így Räikkönen ölébe hullott az első hely. Alonso végül átverekedte magát Maldonadón, de Räikkönen-t már hiába vette üldözőbe.

Mindezek tükrében érthető, hogy Alonso és Vettel egyaránt elégedett volt a dobogón. A továbbra sem csúcsformájú Ferrarival is faragott hátrányából a spanyol, a német pedig annak örülhetett, hogy huszonegy helyet (!) javítva minimalizálta a pontveszteséget. Alonso ugyanis mindössze három pontot tudott hozni Vettelen. Így két futammal a szezon vége előtt mindössze tíz pont a különbség közöttük , amiből nem különösebben kockázatos azt a következtetést levonni: kettejük csatájában akár bármi is megtörténhet... (B. A.)

Abu-Dzabi Nagydíj:

1. Kimi Räikkönen (finn, Lotus), 2. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 3. Sebastian Vettel (német, Red Bull). 4. Jenson Button (brit, McLaren), 5. Pator Maldonado (Williams), 6. Kamui Kobajasi (Sauber), 7. Felipe Massa (brazil, Ferrari), 8.Bruno Senna (brazil, Williams), 9. Paul di Resta (brit, Force India), 10. Daniel Ricciardo (ausztrál, Toro Rosso)

A vb-pontverseny állása:

1. Vettel 255, 2. Alonso 245, 3. Räikkönen 198.

Kimi Räikkönen és a Lotus megérdemelt győzelme Abu-Dzabiban
Lotus F1 Formula One driver Kimi Raikkonen of Finland celebrates after winning the Abu Dhabi F1 Grand Prix at the Yas Marina circuit on Yas Island November 4, 2012. REUTERS/Suhaib Salem (UNITED ARAB EMIRATES - Tags: SPORT MOTORSPORT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.