Kifulladásig

A férfi kosárlabda Magyar Kupa-negyeddöntő mind a négy mérkőzését tegnap rendezték a Tüskecsarnokban. A mai elődöntőbe az Adria Ligában szereplő Szolnok mellett a bajnokság első három helyezett csapata, a Paks, a Sopron és a Kecskemét jutott be.

„Vígszínház!” – kiabálta a maradék szolnoki tábor a neki nem tetsző játékvezetői ítélet után. Pedig nem is az övéi játszottak. A parketten éppen a fehérvári kosarasok küzdöttek a soproniakkal.

Ez már a második találkozó volt a tegnapi négyből a fővárosi Tüskecsarnokban. A férfi Magyar Kupa első negyeddöntőjében a Szolnok könnyedén, 95:77-re nyert a Kaposvár ellen. Az a Szolnok, amely az Adria Liga résztvevője, s a magyar bajnokságba csak a középszakaszban kapcsolódik be. Az MK-t a tavalyihoz hasonlóan meghívásos szisztéma szerint rendezik, azaz nem voltak előcsatározások, az alapszakasz első köre után az első hét helyen szereplő együttes és a címvédő Szolnok küzdhet a serlegért. Egy helyszínen, három nap alatt.

A Tisza-parti tábor akkor is hallatta a hangját, amikor a szpíker – a már említett Fehérvár–Sopron meccs harmadik negyedének elején – arra kérte a publikumot, hogy ülve szurkoljon. Amúgy túl sok álló embert nem lehetett látni, de a felszólítás (szolnoki) olaj volt a tűzre. A kemény mag ugyanis rákezdett: „Álljatok fel!” Sokan értettek a szóból. Azután néhány perc múlva helyreállt a rend, azaz a nézők újra leültek. Pedig már fészkelődhettek volna, hiszen a legkitartóbbak délután egytől – akkor kezdődött az első negyeddöntő – ott voltak a csarnokban, s ekkor már fél öt körül járt az idő.

A soproniak kilenc ponttal vezettek, bár nem úgy kezdődött a meccs, hogy túl sok keresnivalójuk lenne. Kromah kosarainak is köszönhetően az első negyed hatodik percében 18:8 volt az állás a Fejér megyei csapat javára, de Boriszov, Poscic és Ruják vezetésével mind acélosabb lett a határszéli együttes, amely 83:70-es győzelemnek s az elődöntőbe jutásnak örülhetett. Pedig a bajnokságban a fehérváriak kétszer is felülmúlták ellenfelüket.

A meccs vége előtt nem sokkal megérkeztek a szombathelyi szurkolók is a Tüskecsarnokba. Nekik a soproniak azzal kedveskedtek, hogy „Vas megye, Vas megye, az ország szégyene!”, elfelejtvén azt: a kispadjukon ülő Sabáli Balázs edző és Patonay Imre szakmai igazgató is a Vas megyei Körmendről érkezett hozzájuk…

Az egykori kiváló kosárlabdázóról, Zsíros Tibor Európa-bajnokról elnevezett Magyar Kupa megnyitója volt az újabb programpont: hét csapat annak rendje szerint fel is sorakozott, a nyolcadik, a Szolnok játékosai viszont nem voltak ott a játéktéren. Ráadásul kiderült, hogy a drukkerek – noha már órák óta tartott a kosarasnap – a szónokok helyett továbbra is a sportolókra lettek volna kíváncsiak. Mert mi egyébbel lehet magyarázni, hogy Simicskó István sportállamtitkárt és a szolnoki illetőségű Szalay Ferenc szövetségi elnököt egyaránt füttyszóval „köszöntötték”.

A szurkolók a következő meccsen is folyamatosan egymással foglalkoztak. Pedig jól tették volna, ha a szóvirágok helyett a parketten történtekre is több figyelmet fordítanak. Igaz, a szombathelyiek szomorúan vehették tudomásul, hogy kedvenceik nincsenek egy súlycsoportban a paksiakkal, akik gyakran varázsoltak a labdával – Jones, Szabó, Dugat, Eilingsfeld is remekül kosarazott –, s a félidőben a Tolna megyeiek már 27 ponttal vezettek (57:30). A folytatásban a Paks sok ziccert kihagyott, a különbség kissé csökkent, de a vége így is 84:62-es győzelem lett.

S még mindig volt mit nézni: a nap negyedik negyeddöntőjében a Kecskemét találkozott a Péccsel, és magabiztos, tizenöt pontos sikert aratott (81:66).

Csoda-e, hogy a legkitartóbbak este tíz után külön felszólítás nélkül is felálltak a helyükről?

Meccsről meccsre

Negyeddöntő: Szolnok–Kaposvár 95:77, Sopron–Fehérvár 83:70, Paks–Szombathely 84:62, Kecskemét–Pécs 81:66.

Elődöntő. Ma: Szolnok–Paks (15.30), Sopron–Kecskemét (18).

Szombaton a harmadik helyért: 15.30. Döntő: 18.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.