Kiestek 1500-on a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók

Béres Bence, Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor is búcsúzott a selejtezőben 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók első, hétfői versenynapján a szocsi téli olimpián.

Béres és Knoch egyaránt utolsó lett a hatosában, utóbbi el is esett, míg Liu Shaolin célfotóval, mindössze egyetlen ezreddel maradt le a harmadik, még továbbjutó helyről.

Kiestek 1500-on a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók
The Netherlands' Niels Kerstholt (L) celebrates as he skates ahead of Canada's Francois Hamelin (C) and Hungary's Sandor Liu Shaolin (R) in the men's 1,500 metres short track speed skating heats event at the Iceberg Skating Palace during the 2014 Sochi Winter Olympics February 10, 2014. REUTERS/Brian Snyder (RUSSIA - Tags: SPORT SPEED SKATING OLYMPICS)

A harmadik olimpiáján szereplő Knoch lépett először jégre, ő a második futamba kapott besorolást. Eleinte lassú, kényelmes tempóban korcsolyáztak a versenyzők, a 24 éves magyar a hatos második felében haladt, aztán kilenc körrel a vége előtt ritmust váltott és a sor második helyére sorolt be. Később fokozatosan hátrébb csúszott az ötödik pozícióba, majd három körrel a vége előtt az élmezőny magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, melynek köszönhetően négyen, a junior világbajnok dél-koreai Park Sze Jeong, a dél-koreai születésű, de orosz színekben versenyző háromszoros olimpiai bajnok Victor An, a szintén junior világbajnok kínai Han Tien-jü és az izraeli Vladislav Bykanov elhúztak. Knoch ráadásul elesett, amikor ráfordult az utolsó körre, így hatodikként fejezte be a futamát.

"Nem akarom szépíteni a dolgot, mert nagyon elrontottam" - értékelt velősen Knoch Viktor, aki nyolc éve ötödik lett ezen a távon. - "Ettől függetlenül nagyon nehéz futamba kerültem, három ázsiai riválissal és Annal. Van még versenyszámom, innentől azokra koncentrálok."

A 21 esztendős Béres a negyedik futamban a rajtot követően a harmadik helyen haladt, majd az amerikai Eduardo Alvarezzel csatázott, aki előbb megelőzte őt, de a magyar egy gyors manőverrel visszavette az elődöntőt érő pozíciót. Alvarez aztán megint megelőzte Bérest, aki láthatóan elfáradt és három körrel a vége előtt lemaradt a nagy tempóra váltó kétszeres olimpiai bajnok kanadai Charles Hamelin, az orosz Szemjon Jelisztratov és az amerikai alkotta hármasról, sőt végül az utolsó helyre csúszott vissza. 

Béres úgy vélte, az 1500 számára jó bemelegítés volt, mert nem ez a főszáma. Elárulta, három-négy körrel a vége előtt érezte, hogy elfogyott az ereje, de az addig nyújtott teljesítménye bíztató lehet az 1000 méterre nézve.

A szintén olimpiai újonc Liu Shaolin ugyancsak a harmadik helyen kezdte a futamát, aztán egyszer csak az élre állt, de sokáig nem diktálhatta a tempót, mert visszaesett a negyedik helyre. Három körrel a vége előtt az egyik kanyar előtt belülről előzött, majd a következő körben ugyanilyen manőverrel a második helyre jött fel, azonban a kanyar után kisodródott, így ketten is befértek elé a következő fordulónál. Liu Shaolinnak már nem maradt ideje korrigálni, de a célba érkezéskor nagyszerűen nyújtotta előre a korcsolyáját, ám ez kevésnek bizonyult, mert célfotóval, egyetlen ezreddel elmaradva a francia Thibaut Fauconnet-től, végül a kiesést jelentő negyedik helyen zárt a hatosban.

"Nincs bennem csalódottság, bár csak egy ezreddel maradtam le. Csak egy versenynek fogtam fel, nem élet-halál harcnak. Ez volt életem első olimpiáján az első futamom. Nincs miért szégyenkeznem" - mondta Liu Shaolin, aki hozzátette, abban hibázott, hogy az utolsó manővernél nemcsak a második helyre kellett volna felmennie, hanem a kanadai, váltóban olimpiai bajnok Francois Hamelint is meg kellett volna előznie. Elmondása szerint nem merte bevállalni, mert nem gondolta volna, hogy ennyire lassú lesz a tengerentúli riválisa.

A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók csütörtökön folytatják szereplésüket az 1000 méter selejtezőjével, amelyben szintén mindhárman rajthoz állnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.