Büntet a FIFA: zárt kapuk mögött játszunk a románok ellen

Az Izrael elleni barátságos meccs alatti antiszemita megnyilvánulás az ok.

Zárt kapuk mögött játssza a következő világbajnoki selejtező mérkőzését a magyar labdarúgó válogatott szurkolóinak a tavaly augusztusi, Izrael elleni meccsen elhangzott megnyilvánulásai miatt – döntött a FIFA fegyelmi bizottsága. Keddi közleménye szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség már értesítette az MLSZ-t a döntésről, a magyar szövetség 40 ezer svájci frankos büntetést kapott  a szurkolók magatartása és az antiszemita szlogenek miatt. A magyar válogatott a következő világbajnoki selejtezőjét március 22-én Románia ellen játssza.

Az augusztus 15-én tartott magyar-izraeli barátságos meccsen történtekkel az izraeli lapok is foglalkoztak. A Háárec felidézte fel, hogy a magyar szurkolók a lelátókról „büdös zsidót” kiáltottak, Mussolinit és Palesztinát éltették, és az izraeli himnusz elhangzásakor hátat fordítottak a pályának.

Budapest pár nappal a meccs után szólalt meg: a kormány az új alaptörvényben garantált alkotmányos jogokat minden esetben a legmesszemenőbbekig védelmezi, ezért határozottan fellép minden faji, vallási, nemzetiségi hovatartozás alapján történő megkülönböztetés ellen – rögzítette a Kormányszóvivői Iroda az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kedden a FIFA megbüntette egyébként Bulgáriát is. A balkáni ország válogatottja rasszista bekiabálások miatt fog üres lelátók előtt játszani. Tavaly október 12-én legalábbis sértő megjegyzések kísérték a dán válogatott védőjének, Patrick Mtiligának minden labdaérintését.

Az MLSZ fellebbez

A Magyar Labdarúgó Szövetség elismeri az Izrael elleni barátságos mérkőzésen történt incidensek súlyosságát, de túlzónak érzi a nemzetközi szövetség büntetését.

"Egy barátságos meccsen történt esemény sorsdöntő mérkőzésen való szankciója túlzottnak és igazságtalannak tűnik" - tájékoztatta az MLSZ az álláspontjáról kedd este az MTI-t.

A szövetség illetékese jelezte, egyelőre várják az indoklással alátámasztott határozatot a FIFA-tól, és amint megkapják, megvizsgálják a fellebbezés lehetőségét annak érdekében, hogy a "nyilvánvalóan elítélendő eseményeket" a nemzetközi szervezet csak azokkal arányos módon szankcionálja.

Az MLSZ sajnálatosnak tartja, hogy egy szélsőséges csoport a viselkedésével ilyen helyzetbe sodorta a válogatottat és szurkolóit. A szövetség kiemelte, hogy a diszkriminatív viselkedéstől már korábban több formában is elhatárolódott, s az Izrael elleni találkozón történtek miatt már levélben kért elnézést Izrael budapesti nagykövetétől és az Izraeli Labdarúgó Szövetségtől.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.