Két vizsgálatot indít a NOB az oroszok ellen

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) két vizsgálatot indít az orosz doppingbotránnyal kapcsolatban.

Az ötkarikás sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portál hozzájutott ahhoz a hatoldalas levélhez, amelyben a NOB tájékoztatta mind a 97 tagját az eljárások megindításáról. Thomas Bach elnök kijelentette, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket Oroszország ellen, ha a vizsgálatok során bizonyítékot találnak az államilag támogatott doppingolásra, egyben felszólította a tagságot, hogy lépjenek fel közösen az orosz doppingrendszer ellen.

Az egyik vizsgálatot Guy Canivet francia bíró, a NOB etikai bizottságának alelnöke, a másikat pedig Denis Oswald svájci NOB-tag, a Nemzetközi Evezős Szövetség korábbi elnöke vezeti majd.

Canivet eseti bizottságának feladata feltárni, hogy történt-e kormányzati beavatkozás az orosz sportolók doppinghasználata kapcsán a Szocsiban rendezett 2014-es téli olimpia idején. Oswald ideiglenes csoportjának azt kell kiderítenie, hogy kicserélték vagy meghamisították-e orosz versenyzők doppingmintáit a 2014-es ötkarikás játékok során. Ez volt a témaköre a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából Richard McLaren kanadai ügyvéd által készített jelentésnek is, amelynek egy részét júliusban nyilvánosságra hozták. A hamarosan induló eljárás miatt a szocsi téli olimpián résztvevő összes orosz sportoló doppingmintáját újravizsgálják.

„Az ismételt analíziseknek kettős feladatuk lesz: egyrészt arra keresik a választ, hogy történt-e doppingolás, amit nem jelentettek, másrészt azt vizsgálják, hogy manipulálták-e a mintákat a McLaren-jelentésben leírt módon. A NOB megteszi a szükséges intézkedéseket és szankciókat a bizottságok megállapításait követően” - áll a levélben.

Bach azt is elárulta, hogy Canivet és McLaren együttműködnek majd a nyomozás során és megosztják egymással az információkat, illetve Canivet részletesen elemzi azokat a bizonyítékokat is, amelyeket korábban McLaren is vizsgált.

Korábban arra lehetett számítani, hogy a kanadai ügyvéd október végén közzéteszi jelentése teljes anyagát, de a legfrissebb hírek szerint még legalább két hónap kell, amíg elkészül vele.
    Bach tervei szerint mindkét vizsgálat a jövő év elején zárul le.
NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.